CoolClub pro IT odborníky

Kurz AI má u Čechů úspěch. Může zvýšit potenciál Česka, říká Nešetřil z Česko.Digital

14.05.2021

V Česku se objevila možnost přihlásit se na kurz umělé inteligence. Kurz Elements of AI je dostupný v českém jazyce a je zcela zdarma. Představit má základy v oblasti mimořádně vyspělého strojového myšlení prakticky komukoliv, není nutností mít předešlé znalosti v oboru. Takové kurzy mají zvýšit potenciál Česka.

 

Novinky

 

Češi neváhali, za jediný víkend se na kurzy umělé inteligence přihlásilo přes 1 300 lidí, počítá se s tím, že se zapojí stovky dalších lidí. Dle analýz vychází, že právě kurzy AI mohou zvýšit potenciál celého Česka. Česko a jeho povědomí o modernách technologiích je poměrně dost v plenkách. Většina firem ani organizací nemá moc představy o tom, jak by šly moderní technologie využít. Jakub Nešetřil, zakladatel Česko.Digital se často potýká s tím, že se na něj sice lidé obrátí s prosbou o pomoc, ale ve skutečnosti nevědí, co chtějí. Je tedy na čase přijít s osvětou, aby jednak lidé věděli o možnostech, které AI nabízí, jednak aby majitelé společností tušili, co bude pro jejich business prospěšné.  

Kurz Elements of AI kombinuje teorii s praktickou částí, v níž se plní úkoly. Ty lze projít vlastním tempem bez časového omezení. Účastníci by si z kurzu měli odnést základy strojového učení a neuronových sítí. Kurz také nastiňuje to, jak může umělá inteligence ovlivnit pracovní sektor, a jak se bude v následujících letech vyvíjet. AI funguje na základě toho, že se snaží najít z velmi komplexních řešení triviální zkratku. Jak již ale bylo řečeno, kurzy jsou prakticky pro každého, zájemci nemusí mít znalosti programování, matematiky nebo jiných oborů.
 
Jakub Nešetřil věří, že v kurzu je velký potenciál: pokud jím projde velké množství lidí, budou mít základní povědomí o tom, jak nasadit a dále pracovat s AI. Je zbytečné si od technologií držet distanc, či mít strach, že jim neporozumíme. Právě to chce kurz AI změnit, za cíl si klade i zbavit lidi strachu z umělé inteligence, a poučit je o tom, že i moderní technologie mají své nevýhody, dají se třeba snadno zneužít.

Nápad s Elements of AI vznikl ve Finsku, přesněji na univerzitě v Helsinkách. Projekt za 46 milionů korun měl velký úspěch, jen během roku se zaregistrovalo zhruba procento tamní populace. Finsko v rámci předsednictví EU darovalo program všem členským zemím a umožnilo překlad do jazyků unie. Znalost přínosu a rizik umělé inteligence se pomalu, ale jistě stane běžnou součástí základního vzdělání. Tak na nic nečekejte a pusťte se do toho!



Připravila: Natalie Brzobohatá