CoolClub pro IT odborníky

Bezplatné webdatabáze: Srovnali jsme výhody a nevýhody

30.08.2020

V moderním světě podnikání jsou databáze hlavním pilířem infrastruktury společností a způsobu, jakým řídí své činnosti. Každý web, který prohlížíte, a každá stažená mobilní aplikace musí mít na pozadí spuštěnou databázi, aby bylo možné podporovat funkce, které vidíte na počítači nebo telefonu.

 

Magazín

 

 

Velká část podniků se spoléhá na systémy správy relačních databází (RDBMS), i když novější objektově orientované modely získaly v posledních letech popularitu a využití. Přestože společnost Oracle zůstává jedním z předních dodavatelů databázových služeb, stále více organizací hledá řešení s otevřeným zdrojovým kódem, které vyhoví jejich potřebám. Tento článek vám ukáže přehled open-source databází a seznámí s výhodami a nevýhodami několika z nich.

 

 

PostgreSQL

Databáze PostgreSQL byla vyvinuta v průběhu několika let a zůstává vysoce spolehlivou databázovou platformou s otevřeným zdrojovým kódem. Nabízí jak relační struktury, tak objektově orientované struktury ve stejném databázovém systému, což znamená, že může být integrována s jakýmkoli typem kódové základny, který provozujete na svých webových stránkách nebo v mobilní aplikaci. PostgreSQL je také křížově kompatibilní s MySQL, což znamená, že může být integrována např. s webem na WordPressu.

Nejnovější verze PostgreSQL zahrnují podporu složitých uložených procedur, které vám umožní skutečně psát skripty a kód v databázové tabulce. Tyto postupy lze nastavit tak, aby se spouštěly z různých zdrojů při současném zachování stability aplikace.

Nevýhodou je, že PostgreSQL potřebuje spouštět velké množství výpočetní energie a může přinést horší výkon než jiná řešení s otevřeným zdrojovým kódem. To platí zejména, pokud provozujete webovou aplikaci, která vyžaduje rozhraní API. Vysoký počet akcí čtení v databázi PostgreSQL zpomalí výkon vašich front-end nástrojů.

Ačkoli má PostgreSQL vyhrazenou komunitu uživatelů a vývojářů, je menší než ostatní a nabízí omezené možnosti podpory. To znamená, že můžete čelit výzvě při hledání poskytovatelů hostingu, kteří zahrnují PostgreSQL v jejich nabídce.

 

MariaDB

Když společnost Oracle oznámila, že získává sadu databázových nástrojů MySQL a uzavírá komunitu s otevřeným zdrojovým kódem, mnoho podniků šlo hledat alternativu. MariaDB se objevilo jako jedno z nejlepších řešení, zejména pro organizace, které potřebovaly migrovat obsah z instance MySQL pro aplikace jako WordPress.

Když běží z cloudového prostředí, MariaDB nabízí vysokou úroveň výkonu a rychlosti potřebné pro webové aplikace. V rámci systému LAMP včetně Linuxu a PHP se MariaDB stala vhodnou databází pro webové servery, na kterých běží Nginx nebo Apache. Kromě toho si platforma získala popularitu díky transparentnosti bezpečnostních záplat a nových verzí funkcí.

MariaDB je ve své podstatě relační databázový nástroj, který omezuje flexibilitu v tom, co může podporovat. Komunita MariaDB však plánuje uvolnění nových funkcí, které umožní dynamickou správu sloupců, což v podstatě umožní, aby platforma fungovala jako relační systém a databáze současně.

Stejně jako v případě PostgreSQL můžete mít potíže s nalezením cloudových hostitelů, kteří nabízejí MariaDB jako podporovanou možnost databáze. Kromě toho, pokud se rozhodnete pokračovat s migrací z MySQL na MariaDB, pravděpodobně zjistíte, že neexistuje žádná snadná metoda pro zvrácení této akce, pokud nastanou tyto okolnosti.

 

 

Percona

Percona, nováček v databázové scéně s otevřeným zdrojovým kódem, se umístil jako nejlepší řešení ve své třídě pro podniky všech velikostí, které chtějí zefektivnit své backendové systémy. Spíše než budování vlastního databázového frameworku, Percona místo toho podporuje řadu populárních platforem při zachování připojení k open source komunitě.

Percona nabízí flexibilní řešení pro správu databází. Uživatelé se mohou rozhodnout provozovat platformu v cloudovém prostředí nebo hostovat samotné databáze, pokud se zajímají o soukromí a zabezpečení. Můžete si také vybrat mezi tradičním systémem správy relačních databází, jako je MySQL, nebo modernější databází, která nabízí dynamické strukturování, jako je MongoDB.

Jako součást jejich platformy bude Percona ve skutečnosti poskytovat osobní konzultace s vaším technickým týmem, aby vyhodnotil, jaké máte možnosti open source, a pomůže vám určit, co nejlépe vyhovuje. Percona se pyšní tím, že je nezaujatou odpovědí pro podniky, které pro své online operace potřebují komplexní databázové řešení.

 

MySQL

Přestože MySQL stále zůstává jedním z nejpopulárnějších systémů správy relačních databází na světě, v poslední době ztrácí příznivce. Někteří se domnívají, že ji uvidíme nahrazenou lepší alternativou již za několik let. Jsme svědky pomalé smrti systému, zejména proto, že jsme viděli organizace, jako je Google, podporující databázové řešení ve prospěch MariaDB.

Taková tvrzení ignorují jasné výhody, které MySQL může organizaci nabídnout - i ve světle jejích nevýhod. Ačkoliv databázové řešení rozhodně není vytvořeno pro každou situaci, přesto je v pravých rukou značně silné.

Instalace MySQL je velmi snadná a díky hojnosti nástrojů třetích stran, které lze přidat do databáze, je nastavení implementace relativně jednoduchý úkol. Kromě toho je to také snadná databáze, se kterou lze pracovat. Dokud rozumíte jazyku, neměli byste narazit na příliš mnoho problémů. Podpora je snadno dostupná, kdykoli je to nutné.

Existuje také velká a prosperující komunita vývojářů a nadšenců, na kterou se lze obrátit o pomoc. Důvodem je z velké části popularita řešení, jehož konečným výsledkem je dostatek odborníků.

 

 

Připravil: Radek Svoboda

Foto: Shutterstock