CoolClub pro IT odborníky

Nový výkonný čip společnosti Nvidia má pomoci umělé inteligenci lépe vám porozumět

19.05.2022

Právě teď, umělá inteligence zcela mění téměř všechna odvětví komerčního života. Nový čip H100 má potenciál urychlit umělou inteligenci, která se šíří technologickým průmyslem.

 

Novinky

 

Procesor H100 "Hopper", který šéf Nvidie Jensen Huang představil v březnu, by měl umožnit vývojářům AI urychlit jejich výzkum a vytvářet pokročilejší modely AI, zejména pro složité úkoly, jako je porozumění lidské řeči a pilotování samořídících aut.

H100 konkuruje obrovským, energeticky náročným procesorům umělé inteligence společností, jako je Google a připravovaný procesor od Intelu. Čip je celkově šestkrát rychlejší než jeho předchůdce.

Jednou z důležitých oblastí, která z toho rozhodně těží, je zpracování přirozeného jazyka, neboli NLP. Tato oblast AI pomáhá počítačům mimo jiné porozumět vaší řeči, shrnout dokumenty a překládat jazyky. S počítačem H100 mohou výzkumníci a vývojáři produktů NLP pracovat rychleji, uvedl Ian Buck, viceprezident skupiny výkonných počítačů společnosti Nvidia: "To, co trvalo měsíce, by mělo trvat méně než týden."

Hang Liu, odborný asistent na Stevensově technologickém institutu, uvedl, že ze schopnosti H100 urychlit výzkum a vývoj umělé inteligence můžeme těžit všichni.

Amazon dokáže odhalit více falešných recenzí, výrobci čipů mohou lépe rozvrhnout obvody čipů a počítač dokáže převést vaše slova do čínštiny tak, jak je vyslovujete.

Taky vám přijde, že žijeme v technologické budoucnosti? Otázkou je, jak rychle se takový pomocník dostane do rukou obyčejných spotřebitelů.

 

 

Připravila: Lucie Špindlerová

Foto: s3.amazonaws.com