CoolClub pro IT odborníky

Češi vybudovali největší on-line systém na světě pro tracking žraloků

13.07.2020

Zajímá vás, jak trackovat mořské tvory žijící v oceánech? Vynikající aplikaci na sledování žraloků a dalších živočichů v hlubinách moře představil pražský tým start-upu Mapotic, který se soustřeďuje na tvorbu inovativních mapových systémů. Díky tomuto originálnímu programu mohou vědci lépe pochopit současné změny v oceánu a pečlivěji sledovat migrační trasy. Pojďte se podívat, jak aplikace Ocearch funguje a jaké má funkce.

 

Magazín

 

Trackovat se dnes už ledacos – balíček, auto kurýra, autobus a mnoho dalších věcí. Co vás však možná překvapí je i fakt, že se dají trackovat i nejrůznější zvířata. A nemusí jít pouze o sledování domácích mazlíčků. Co by řekli například na trackovací aplikaci dravých žraloků? Touto aplikací se pochlubili vývojáři pražského startupu Mapotic, jenž se specializuje na tvorbu, zpracování a prezentaci geolokačního obsahu. Tento program vytvořili ve spolupráci s neziskovou organizací Ocearch, jež jim poskytla veškerá data.

 

Příroda v rovnováze

Ocearch je organizace, která vědcům pomáhá sbírat data, která byla dříve nedosažitelná. Její hlavní misí je zvyšovat povědomí o stavu mořských živočichů a uvést tento život zpátky do rovnováhy. Tento cíl hodlá naplnit takzvaným označováním zvířat, ke kterému dochází během pravidelných expedic do různých koutů světa.

 

 

Během nich jsou žraloci odchyceni a následně označeni polohovacím zařízením, které aktivně komunikuje se satelitem. To vše probíhá na palubě v podobě gigantické hydraulické plošiny, která je navržena pro bezpečnou manipulaci s mořskými tvory. Výsledné vzorky pak slouží k vědeckým výzkumům, efektivnějšímu vzdělávání a lepšímu porozumění aktuálním změnám v oceánech. Jen pro zajímavost zde můžeme zmínit, že během 34 expedic bylo tímto způsobem označeno na 416 mořských živočichů. Na základě těchto unikátních dat byla s českým Mapotic vytvořena aplikace, jež všechna tato data zobrazuje v naprosto originálním formátu. Pojďte se podívat, co všechno tato vychytaná appka umí!

 

Jak to funguje?

První verze na trackování zvířat v oceánu byla organizací Ocearch představena již v roce 2012. Po 8 letech nyní přichází nová a vylepšená alternativa od Mapotic. Ta využívá data z polohovacího zařízení, které je umístěno na hřbetní ploutvi žraloků. Když se toto zařízení ocitne blízko vodní hladiny, automaticky odešle signál satelit, jenž zpracuje údaje o čase a jejich poloze. Z cloudového uložiště (kam satelit zpracovaná data přeposílá) putují informace do mobilní aplikace. Každý, kdo si ji otevře, bude mít přesné údaje o výskytu žraloků po celém světě.

Kromě toho, že budete mít přehled, kde se jaký druh nachází, je možné využít i různé filtry. Sami si v aplikaci nastavíte, aby se vám zobrazovali žraloci podle druhu, lokace, pohlaví, délky života či jména. Ano, čtete správně – jména. Každý z 416 označených živočichů má vlastní jméno, které vidíte u ikony všech zachycených žraloků. V případě, že byste si našli oblíbence, stačí si ho kliknutím označit a přidat do oblíbených. Pak už budete mít navždy povědomí o tom, kde se zrovna váš miláček nachází.

 

 

Zobrazení polohy mořských živočichů v reálném čase

To však není zdaleka všechno, tato super appka nabízí i další zajímavé funkcionality. Jakmile si zobrazíte mapu celého světa, uvidíte mnoho malých modrých ikonek označující pohybující se žraloky. Pokud na tuto ikonu kliknete, zobrazí se vám o označeném jedinci několik zajímavých informací včetně jeho jména, váhy, stáří, druhu, a dokonce jeho fotografie.

Aby toho nebylo málo, tak kromě žraloků můžete tím stejným způsobem sledovat i další mořské živočichy, a to včetně delfínů, želv, tuleňů, aligátorů a dalších. Díky tolika možnostem vás trackovací aplikace zabaví na celé hodiny. „Mapotic jsme vytvářeli s tím, aby moderní mapové technologie sloužily smysluplným projektům a spolupráce s OCEARCH je toho dobrý příklad. Jsem rád, že jsme mohli využít naši technologii a vytvořit službu, která pomáhá vědcům z celého světa. Byť jako suchozemci uprostřed Evropy můžeme svojí trochou pomáhat misi OCEARCH, tedy šířit osvětu o obávaných mořských predátorech a pomáhat návratu rovnováhy ve světových oceánech,“ říká Ivoš Gajdorus, jeden ze zakladatelů projektu Mapotic.

 

Limity aplikace

Stejně jako každá aplikace, i tato měla na začátku své limity. Bylo to tedy ještě předtím, než Mapotic přišla s novou verzí, která obsahuje všechny výše zmíněné funkcionality. První z limitů se týkal uživatelského rozhraní a správného zobrazení aplikace na webu a mobilu. „Jak je tam hodně dat, hýbe se to a potřebujete to zobrazit lidem v mapě na webu nebo v mobilní aplikaci, máme pro vás hotové řešení”, dodává s úsměvem Ivoš Gajdorus. Mimo to řešil tým Mapotic také nárazové špičky, které předchozí systém v té době nezvládal. V aktuální verzi byl proto představen moderní software s funkcí automatického škálování služeb, který si poradí s velkým náporem návštěvníků, jež používají aplikaci ve stejný čas.

Všechny technické problémy jsou však momentálně vyřešeny a zbrusu nová aplikace dnes sklízí mnoho úspěchu. V budoucnu se můžeme těšit na ještě vychytanější funkce, které rozsah a atraktivitu aplikace nepochybně zvýší. V každém případě představuje Ocearch revoluční program, který může mapovat pohyby mořských živočichů v reálném čase, a tím pomoci vědcům k lepšímu pochopení migrace a aktuálním změnám v oceánu.

 

 

 Připravila: Petra Pruden

Foto: Shutterstock; mapotic.com