CoolClub pro IT odborníky

Kalifornský start-up chce proměnit mrakodrapy ve vertikální solární farmy

26.01.2022

Kalifornský start-up Ubiquitous Energy definuje budoucnost střešních oken. Společnost vyvinula technologii, která využívá solární energii ze skleněných ploch k výrobě elektřiny. Okna jsou přitom nerozeznatelná od tradičních skleněných oken.

 

Novinky

 

Ubiquitous Energy přišla s průhledným fotovoltaickým nátěrem skleněných ploch, který využívá solární energii k výrobě elektřiny. Firma chce do roku 2024 začít vyrábět ve velkém a později z většiny mrakodrapů udělat vertikální solární farmy za pomoci povlaku s tloušťku pouhých nanometrů, ve kterém se nachází tisíce malých drátků.

Tato technologie by navíc byla ideální právě pro mrakodrapy, které díky své výšce poskytují dobrý přístup slunečních paprsků

Ubiquitous Energy neočekává, že okna zvládnou práci sama, ale budou fungovat spolu s dalšími řešeními pro čistou energii s cílem snížit výskyt oxidu uhličitého v atmosféře. Už teď je jasné, že fotovoltaické panely výrazně přispějí k soběstačnosti výškových budov a v budoucnu by nám mohly sloužit jako zdroj elektrické energie.

 

 

Kladně na budoucnost solárních oken nahlíží i spotřebitelský gigant Andersen Corporation, který do startupu investoval. Andersen vidí budoucnost těchto panelů zejména v soukromém spotřebitelském sektoru, kde by panely mohly být využity v rezidenčních stavbách. Ubiquitous doufá, že se jim do roku 2050 podaří osadit zhruba 93 miliónů m2 okenního skla.

Ačkoliv se očekává, že okenní panely vytvářející solární energii budou až o 30% dražší než konvenční sklo, které se používá ve většině oken a také, že tato okna budou schopna generovat zhruba jen 50% celkové solární kapacity tradičních solárních panelů, výhody tohoto panelu jsou očividné. Jejich využití by se nemuselo omezovat pouze na vyhrazené plochy, na kterých se nachází současné solární panely.

 

 

Připravila: Diana Hovorková

Foto: ubiquitous.energy