CoolClub pro IT odborníky

Instagram rozhodl. Účet uživatelů mladších šestnácti let bude soukromý

04.08.2021

Instagram zavádí změny, které mají aplikaci učinit bezpečnější, a to zejména směrem k mladým lidem. Nyní bude fungovat registrace pro uživatele mladší 16 let (v některých zemích 18 let) s defaultním nastavením jako účtu soukromého. Možnost přepnout na veřejný bude ale stále k dispozici. Každému, kdo této možnosti využije, bude zasláno oznámení s výzvou k přepnutí na soukromý.

 

Novinky

 

Sociální síť Instagram již delší dobu směřuje k tomu, aby byly pro mladé lidi právě soukromé účty výchozí. Od března začal Instagram mladým lidem, kteří se na něj přihlašují, zobrazovat zprávu, která vystihuje benefity soukromého účtu. Nyní se soukromý účet stává definitivně výchozím.

Snahou je co nejvíce omezit interakci problematických uživatelů s uživateli mladšími 16 let. Společnost uvádí, že je schopna identifikovat „potenciálně podezřelé či nevhodné chování“ účtů. Reaguje poměrně nekompromisně - pokud osoba mladší 16 let nahlásí určitého uživatele, Instagram ho automaticky oddělí od jakýchkoliv jiných uživatelů mladších 16 let. Chce zamezit dalšímu potenciálnímu obtěžování.

Společnost Facebook nedávno oznámila zavádění změn v tom, jak mohou inzerenti cílit na nezletilé uživatele. Dříve bylo možné cílit na každého uživatele na základě jeho zájmů a aktivit.

Informace pak Facebook shromažďuje z celého webu, nejen ze svých vlastních dat, analyzuje historii prohlížení webu, používání aplikací a podobně. Nyní budou inzerenti moci cílit pouze na uživatele mladší 18 let pouze na základě věku, pohlaví a polohy.

Tyto změny se týkají uživatelů na Instagramu, Messengeru a Facebooku.


Připravila: Natalie Brzobohatá