CoolClub pro IT odborníky

7 tipů na letní vychytávky pro mobil: zabezpečte ho před vedrem, pískem i ztrátou dat

19.06.2023

S nástupem letních měsíců je důležité chránit mobilní zařízení před extrémními teplotami, vodou i před hrozbami krádeže nebo úniku dat. Máme pro vás hned několik super tipů a triků, jak dopřát svému mobilu léto bez následků. Jak před dovolenou zabezpečit data a zajistit, že váš telefon zůstane v bezvadném stavu i v nejdrsnějších letních podmínkách? 

 

Magazín

 

Léto je za dveřmi a s ním i horké letní dny, plážová dobrodružství a spousta cestování. Máme pro vás a vaše zařízení na toto období hned několik tipů. Najdete zde všechno, co potřebujete vědět pro bezpečné a spolehlivé používání mobilních zařízení během letních radovánek.

Vašim zařízením horko a přímé sluneční záření rozhodně nesvědčí, proto je nezapomeňte chránit. Dojde-li k přehřátí vašeho mobilu nebo k jeho vystavení přímému slunečnímu záření, může dojít až k poškození životnosti baterie.

Proto nacházíte-li se třeba u bazénu, ujistěte se, že jste své mobilní zařízení uložili na chladném místě nebo alespoň mimo dosah slunečních paprsků. Pokud ale k přehřátí přece jenom dojde, jednoduše jej uložte na místo s nižší teplotou a před dalším používáním ho nechte odpočinout.

 

 

Dalším častým letním nešvarem je zanechání svého mobilního zařízení v autě, který může mít až fatální následky. Z uzavřeného auta, zaparkovaného na parkovišti se totiž stává místo podobné peci. 

Vydáváte-li se na cesty, zcela jistě s vámi jede i vaše elektronika a technologie. Doporučení zní přibalit si s sebou tašku určenou pouze na vaše zařízení, nabíječky a kabely, abyste měli přehled.

Zároveň se před cestou ujistěte, že máte v telefonu a notebooku vše zálohované, abyste se vyvarovali nepříjemné situaci se ztrátou důležitých nebo citlivých dat.

Písečná pláž a voda, prostředí, která pro mobil a další přístroje určitě nejsou friendly. Nejlepší je u sebe mobil vůbec nemít, to už se ale v této době příliš nenosí, a tak pokud už ho mít při sobě musíte, ujistěte se, že vaše mobilní zařízení má takové pouzdro, které ho uchrání, jak před vodou, tak i pískem.

Hlavně v případě, že by vám mobil spadl do písku ho v panice nezačněte utírat ručníkem, nadělali byste více škody než užitku.

 

 

Bezpečnost na prvním místě

Jste-li vlastníkem Apple zařízení, rozhodně si nezapomeňte zapnout funkci „Najít můj iPhone“. Nejednou už tato maličkost zachránila situaci. Mohlo by se vám to hodit, nejen v případě, že vám ho někdo ukradne, ale i v případě, že byste ho někde zapomněli.

Pomocí tohoto tlačítka následně můžete nejen zařízení najít, ale také na dálku vymazat data nebo ho kvůli bezpečnosti deaktivovat.

Hesla jsou dnes už naprostý základ, samozřejmě ta složitější, která nepovolaná osoba neuhodne na první dobrou. Proto zmiňovat tento bod se může zdát zbytečné, každopádně nezapomeňte na to, mít nastavený přístupový kód nebo bezpečnostní funkci k uzamčení telefonu pro případ ztráty nebo krádeže.

Dejte si pozor na veřejné Wi-Fi připojení, ať už na letišti nebo hotelu. Sice se jedná o pohodlnou variantu, ale veřejné bezdrátové sítě a hotspoty nejsou bezpečné. Například přihlašování se do citlivých účtů, jako je bankovnictví nebo e-mail, zkrátka není dobrý nápad.

 

 

Kdokoliv, kdo je totiž připojen na stejnou Wi-Fi síť může potenciálně vidět, co na svém notebooku nebo smartphonu děláte. Proto, pokud se nutně potřebujete někam s citlivými údaji přihlásit, využijte raději důvěryhodné virtuální privátní sítě (VPN) nebo osobní hotspot.

A důležitý detail, který by vám také neměl uniknout je v nastavení zakliknutí nutnosti požádat o povolení před připojením k jakékoliv Wi-Fi síti.

A poslední věc, kterou stejně jako hesla určitě není vůbec nutné výslovně zmiňovat, protože to všichni víte, je nenechávat své technologie a zařízení nikde bez dozoru. Zajistěte, aby byli vždy v bezpečí. Na hotelu je můžete zamknout do trezoru, a pokud není k dispozici můžete jako trezor využít své zavazadlo, které se lze také zamknout.

 

 

Připravila: Petra Sauerová