CoolClub pro IT odborníky

Technologické objevy za vlády královny Alžběty II.: Bankomat, internet a co dalšího?

21.09.2022

Královna Alžběta II. se stala druhou nejdéle vládnoucí monarchyní na světě. Vládla celých 70 let, což ilustruje i množství zásadních vynálezů a objevů, které se během její vlády udály. Víte, které to jsou?

 

Novinky



Alžběta II. se královnou Spojeného Království stala v roce 1952, po smrti svého otce. Bylo jí právě 26 let, když usedla na trůn. Přestože se stala panovnicí v poněkud mladém věku, nezabránilo jí to vykonávat povinnosti Koruny zodpovědně, důstojně a zcela důsledně.

Panovnicí se stala už jako vdaná paní. Jejím manželem se roku 1947 stal řecký a dánský princ Philip, který se ještě před svatbou svých titulů vzdal a oficiálně přestoupil k anglikánské církvi. Alžběta a Philip se dočkali čtyřech dětí. Nejstarší syn Charles nyní Alžbětu na trůnu vystřídá a bude korunován jako král Karel III.. 

 

Průkopnice i pamětnice

Alžběta II. během let své vlády musela čelit a zaujmout stanovisko k mnohému, jak v osobním a rodinném životě, tak i v neustále měnícím se světě. Alžběta ale stála vždy pevně nohama na zemi a i vzhledem k postupujícímu technologickému pokroku se vždy velmi dobře zařídila.

Vždyť si právě na své korunovaci poprvé v královském světě zařídila televizní štáb, díky kterému mohly její nástup na trůn sledovat miliony diváků po celém světě.

Jen za prvních deset let jejího panování došlo totiž k revolučním objevům. V roce 1952 byl například poprvé patentován čárový kód. Optický kabel spatřil světlo světa v roce 1955. O dva roky později Sověti vypustili první satelit s názvem Sputnik, zatímco dnes takovýchto satelitů kolem země krouží už přes 4,5 tisíce. První PC hra s názvem Spacewar se na trhu objevila v roce 1962.

V roce 1969 královna s rodinou, stejně jako i zbytek světa, napjatě sledovala první přistání na Měsíci a první výstup na jeho povrch Neila Armstronga. Ve stejném roce také vznikl první bankomat a velice významnou se ukázala síť ARPANET, která je doposud považována za zárodek dnešního internetu.

Mnoho dalších významných technologií, bez kterých si nyní neumíme ani představit naše bytí, vzniklo v 70. letech. Jedním z těchto vynálezů je například mikroprocesor, který vznikl "až" v roce 1971 a o dva roky později, když Velká Británie vstoupila do Evropského společenství, byl odeslán první e-mail.

Důkazem toho, že se královna snažila vždy držet krok s dobou, je fakt, že ona sama svůj první e-mail odeslala v roce 1976, také navštěvovala technologické společnosti a postupem doby bylo možné i sledovat její větší přítomnost na sociálních sítích.

Za zmínku určitě stojí poznámka o tom, že královna Alžběta dokázala bez těchto zásadních objevů panovat celých 20 let.

 


Připravila: Petra Sauerová