CoolClub pro IT odborníky

Dobročinná fiktivní skripta Vysoké školy života jako NFT. Zlákat se nechal i Tarantino

08.12.2021

Oceňovaný český designér Pavel Fuksa vydává 29 obálek fiktivních skript nesoucích název Vysoká škola života. Inspirací mu byl současný trend dezinformací, na nějž chce tímto způsobem reagovat. Veškerý zisk z dražby poputuje zdravotníkům do motolské nemocnice. NFT už zlákalo i Quentina Tarantina, místo dobročinnosti však přišla žaloba.

 

Novinky

 

Celý projekt Pavla Fuksy zabral zhruba týden a spolupodíleli se na něm Fuksovi kolegové a přátelé, mezi nimiž byli i lékaři. Zájemci si mohou zakoupit jednotlivé obálky ve formě nezaměnitelných tokenů (Non-Fungible Tokens, NFT) na aukčním portálu Rarible.

To znamená, že budou jedinými vlastníky daného digitálního díla s certifikátem pravosti a zároveň budou zapsáni v blockchainu (imaginární účetní kniha kryptoměnových transakcí).

V posledních letech popularita těchto tokenů vzrostla natolik, že se některé z nich v aukcích vydražily i za několik milionů dolarů.

 

Přidal se i Tarantino

O NFT se v poslední době také hovořilo v souvislosti s americkým režisérem Quentinem Tarantinem, který se rozhodl využít tohoto žhavého trendu a vydražit sedm doposud nezveřejněných scén z kultovního filmu Pulp Fiction.

 

 

Ty obsahují nesestříhané, ručně psané scénáře a komentáře režiséra, které dokáže odhalit pouze jeho majitel. Tento krok je pro fanoušky Tarantina překvapením: jak Tarantino kdysi uvedl, neexistuje částka, kvůli níž by původní scénář nebo scény z filmu prodal. 

„Nestojí mi to za to, abych to prodával, a nestojí mi to za to, abych to dal do muzea a nechal to ležet ve skleněné vitríně. Ale dělat to tímto způsobem... Myslím, že je to vzrušující věc,“ řekl ke svému rozhodnutí k NFT. Možnost nakoupit si své tarantinovské digitální poklady mají fanoušci na webu tarantinonfts.com.

Oscarový režisér však čelí žalobě filmového studia Miramax, které tvrdí, že Tarantino porušil "práva duševního vlastnictví týkající se jedné z nejznámějších a nejcennějších filmových ikon Miramaxu". 

 

 

Připravila: Kristýna Nováková

Foto: Facebook Pavla Fuksy; Twitter @SecretNetwork