CoolClub pro IT odborníky

Hororová adventura The Medium vás vyděsí. Čím? Plytkou hratelností

19.02.2021

Dlouholetý vývoj, zkušenosti s hororovým námětem, vysoké produkční hodnoty a neotřelý nápad s duální realitou. Tyto silné karty drželi v ruce vývojáři z polského studia Bloober Team při vydání adventury The Medium. Místo trumfnutí konkurence esem však vyložili na stůl pouze pikovou šestku.

 

PlayCool

 

Kvalitních hororových adventur není nikdy dost a samotný začátek hry napovídá, že by se k nim The Medium mohlo zařadit. Vedle slušného rozjezdu příběhové linky vás uhrane krásné audiovizuální zpracování, o kterém mohu s klidným svědomím říct, že je největším tahákem hry. Ostré textury, špičková práce s nastíněním, vymazlené odlesky a celkově pohlcující atmosféra socialistického Polska v kombinaci se správně zvrácenými kulisami světa duchů zde hraje prim a některé scény jsou skutečně oku lahodící.

 

Grafika a audio

Uspokojeny budou též vaše sluchové orgány. Zvuková stránka je solidní, a to od dabingu až po hudební podkres, na kterém se mimo jiné podílel Akira Yamaoka (fanoušci série Silent Hill jistě ví). Pro maximální požitek doporučuju hrát se sluchátky, kromě imerze se to hodí i k hledání sběratelských předmětů, které doplňují hlavní příběh.  


Bohužel si grafické pozlátko vyžádalo krvavou daň v podobě technického stavu hry, který je jednoduše nedostačující – doskakující textury a velké propady FPS až pod únosnou mez (zejména ve scénách s duální realitou) jsou tu bohužel na denním pořádku, zvláště pokud hrajete PC verzi. 

 

Povedený příběhový puzzle s možná až moc dílky

Z příběhu, který měl bezpochyby patřit k dalším tahákům hry, jsem měl převážně dobrý pocit s menšími výhradami. Ujímáte se v něm role Marianne, která disponuje (respektive spíše trpí) schopností takzvaného média.

To jí umožňuje koexistovat jak v reálném světě, tak v jakési spirituální zvrácené pseudorealitě, ve které má možnost komunikovat s dušemi zemřelých. Neví jak, neví proč, a tak když jednoho dne zavolá tajemný chlapík Thomas s tím, že zná vysvětlení, Marianne dvakrát neváhá a vydá se ho hledat do opuštěného hotelového resortu Niwa, ve kterém se odehrává většina hry.  


Ve spirituálním světe se setkáte s dalšími postavami (mimo jiné se skvěle zpracovanou zdeformovanou holčičkou jménem Saddness) a právě snaha rozklíčovat jejich tajemství je dostatečně zábavná, aby vás hnala kupředu. Postupem času zjistíte, jak do toho všeho zapadá hlavní hrdinka, která mi však z postav přišla nejméně zajímavá. Ještě více mi však vadila jistá překombinovanost, kdy příběhových dílků skládačky je zkrátka tolik, že jsem se v nich často ztrácel.

 

 

Natahovaná hratelnost bez sebemenší výzvy

Jednoznačně největší problém The Medium vidím v hratelnosti. Jedná se o klasickou adventuru, která však působí herními mechanizmy obsoletně a zároveň neuvěřitelně hloupě. Hra vás vede od začátku do konce za ručičku, většina logických hádanek je příliš jednouchá a korunu tomu nasazuje hojný výskyt nudných pasáží, které neslouží k ničemu jinému než k natahovaní herní doby.

Takto vám celý průběh (se zhruba střední mírou explorace) zabere cca 8 hodin, zhruba čtvrtina z toho je však zbytečná výplň bez sebemenší podstaty. Ani již zmíněná duální realita, která slouží k některým logickým puzzlům, nenabízí nikterak originální či uspokojující herní požitek.

Průběh hry je prokládán několika stealth pasážemi a hrstkou akčních scén. Ty fungují vcelku dobře a do jisté míry oživují monotónní hratelnost, ovšem jednu věc jsem v nich (a prakticky v celé hře) postrádal – strach.

Ač hra disponuje přívlastkem hororová, strašidelná příliš není. Nenajdete tu žádné lekačky (až na jednu výjimku), monster je pomálu (navíc se objevují hlavně v cutscénách), vaší postavě nehrozí téměř žádné nebezpečí a The Medium je tak spíše tíživou atmosférickou adventurou, než hororem, ze kterého by vám měly vstávat hrůzou vlasy.

 

 

Redakční hodnocení

The Medium boduje zejména silnou atmosférou, skvělým audiovizuálním zpracováním a slušným příběhem, podráží si však nohy špatným technickým stavem a podprůměrnou hratelností, která vás bude děsit více než samotná hra.

Jak již bylo naznačeno na začátku recenze, hra si podle mě zaslouží hodnocení 6/10.

 

Už jste četli naši detailní recenzi legendární hry Call of Duty: Black Ops Cold War? Máte na hru stejný názor jako my?

 

 

Připravil: Matěj Řehák

Foto: themediumgame.com