CoolClub pro IT odborníky

iOS 14 skrývá spoustu funkcí, o kterých možná ani nevíte

11.08.2021

Letos na podzim společnost Apple představí iOS 15 a iPadOS 15 společně s velkými aktualizacemi. Nový operační systém pro obě zařízení disponuje novými vylepšenými funkcemi. Mezi nimi je například rozšířená kontrola soukromí, FaceTime i s telefony které jsou vybaveny OS Android a nové notifikace.

 

Novinky

 

Společnost umožnila nainstalování veřejného beta programu pro náhled systému iOS 15. Pro majitele zařízení s iOS 14 a iPad OS 14 Apple vydal iOS 14.7 s novými funkcemi a opravenými chybami. Díky tomu lze nyní spojit dva individuální účty Apple Card do jednoho společného účtu pomocí Apple Card Family.

iOS 14 nabízí i další vylepšené funkce. Majitelé iPhone si mohou kompletně přizpůsobit své domovské obrazovky, nastavit si vlastní ikony aplikací a umístit si widgety dle libosti. Pokud preferujete jiný mail i prohlížeč, než jakým disponuje iOS, můžete si aplikace Mail a Safari nahradit vlastním výběrem aplikace právě pro mail a prohlížeč.

V Apple Mapách je možnost hlásit nehody a rychlostní nástrahy, společnost přidala do Map nové nástroje umožňující hlásit nehody, nebezpečí na silnici i kontroly rychlosti. Apple hlášení přijme a pokud je vysoká míra jistoty, že jsou hlášení přesná, aplikace řidičům zobrazí varovnou značku.

Apple se vzdal kontroly nad výchozími aplikacemi a prozatím je funkce sice omezena jen na e-mailové aplikace a webové prohlížeče, ale umožňuje zvolit si aplikace dle vlastního výběru. V Safari lze zjistit, jaké weby vás sledují a jak často. Domovskou obrazovku lze skrýt několika kliknutími. Dlouhým podržením prázdné oblasti domovské obrazovky se spustí režim úprav, indikátor stránky a zaškrtnutím značky v dolní části panelu se aplikace přesunou do knihovny aplikací, kde jsou skryty mezi aplikacemi, které jsou kdykoli k dispozici.

Stažené aplikace lze ihned po stažení směřovat do knihovny aplikací, přes nastavení domovské obrazovky lze jejich umístění navolit tak, aby nezahlcovaly domovskou obrazovku. iPhone 12 Pro a Pro Max jsou vybaveny novým formátem obrázků ProRaw, v aplikaci Fotky lze díky této funkci upravovat a vylepšovat celkový vzhled fotek.

Dalšími skvělými funkcemi, kterými iOS 14 disponuje, jsou rychlé vyhledávání na emoji klávesnici, přehled o množství shromážděných dat, skutečně skryté fotky, sledování YouTube videí v režimu zmenšeného obrazu na obrazovce, funkce očního kontaktu při FaceTime hovorech, která zajistí, že i když se budete dívat na obrazovku, bude to vypadat jako pohled přímo do kamery. Pro lepší zpřístupnění funkcí nabízí iPhone poklepání na zadní stranu telefonu, snazší a rychlejší návrat do nabídky z aplikací pomocí dlouhého podržení tlačítka zpět.

Také pro iPad jsou k dispozici nové funkce, jednou z nich je například Scrabble. Ta převede libovolné textové pole do rámečku, do kterého je možné psát Apple Pencil a iPad automaticky převede rukopis na psaný text.

 

 

Připravila: Erna Březinová