CoolClub pro IT odborníky

Sentons odhaluje senzory, které mohou z jakéhokoli spotřebního zařízení udělat dotykovou plochu

07.05.2020

Společnost Sentons představila dotykové a gesto senzory pro použití ve spotřebitelských zařízeních, s novými typy uživatelských rozhraní a ovládacích prvků. Dotykovým lze učinit takřka jakékoliv zařízení.

 

Magazín

 

Společnost se sídlem v San Jose v Kalifornii vyrábí softwarově definované povrchy (SDS) a jeho nejnovějšími příklady jsou nový procesor SurfaceWave a gesto Engine. Konečným cílem společnosti Sentons je přinést technologii SDS na každé sklo, plast a kovový povrch kombinací ultrazvukových dotykových a tenzometrických senzorů. Díky integraci Sentons se může jakékoli zařízení spotřební elektroniky - od smartwatch po palubní desku automobilu - stát interaktivními a definovatelnými aplikacemi.

 

Integrace takřka na jakýkoliv materiál

Od dnešních dnů je technologie Sentons k dispozici každému výrobci mobilů a lze ji snadno integrovat s téměř jakýmkoli tvarovým faktorem nebo povrchovým materiálem. Ultrazvuková dotyková technologie společnosti umožňuje uživatelům chytrých zařízení, jako jsou mobilní telefony a nositelné výrobky, komunikovat se softwarem mimo tlačítka a dotykové obrazovky. V kombinaci s Genture Engine v procesoru společnosti Sentons je tato technologie schopna rozpoznat, odlišit se a poučit se z podstatně větší sady složitých gest, než jakákoli dříve dostupná dotyková technologie.

Stejně jako Marvelův superhrdina Daredevil, Sentons používá vylepšenou zvukovou ostrost k detekci nejen dotyku, ale síly, záměru a jemných nuancí, které překračují dokonce schopnost kapacitních dotykových senzorů. Integrace aktualizované technologie vytváří nové možnosti dotykové obrazovky a odemyká interaktivní zážitky pro různá spotřební zařízení.

 

 

Ultrazvukové vlny

Asus a Tencent spolupracovali se společností Sentons na ROG II, novém herním telefonu s funkcí Air Triggers – což jsou softwarově definovaná virtuální tlačítka umožňující použití telefonu podobně jako v herním zařízení. Chcete-li dát analogii: Pokud jste někdy viděli film představující sonar jako vlny vysílané z ponorky, které odráží objekty a vytváří vlnky zpět do ponorky - můžete myslet na povrch telefonu podobně, jak řekl Sentons CEO Jess Lee v jeho prohlášení. Sentons senzory, uspořádané po telefonu, neustále vykreslují každý povrch pomocí ultrazvukových vln. Když váš prst přijde do kontaktu s těmito vlnami, narušuje je a zpracující zařízení může zjistit, zda se jednalo o dotyk, přejetí, tvrdé klepnutí, měkké klepnutí, nebo dokonce stlačení, na základě vzoru tohoto přerušení.

Ve skutečnosti je to možné udělat na jakémkoli povrchu téměř jakéhokoli materiálu, s větší přesností, nižší latencí a širším dynamickým rozsahem pochopených gest a interakcí než mají dotykové obrazovky nebo tlačítka. Zahrnuta je také schopnost přinést bohatší uživatelské zážitky pro tucet dalších modelů telefonů prostřednictvím virtualizovaných tlačítek a snímání okrajových gest.

 

Vlastní procesor

Za tímto účelem vytvořil Sentons vlastní procesor, který emituje konstantní ultrazvukové vlny, podobné sonarovému poli. Na čipu je také uložen zásobník firmwaru, který obsahuje Gesture Engine. Pole senzorových modulů umístěných kolem obvodu zařízení detekuje jakékoli přerušení zvukového signálu dotykem ruky nebo prstu. Gestrální motor detekuje, zda je dotek úmyslný, zda obsahuje lehkou nebo násilnou interakci, a dokonce i to, která ruka drží zařízení. Tyto možnosti umožňují dodatečné interakční body kolem kovových, plastových nebo skleněných povrchů mobilního telefonu. Kromě schopností Gesture Engine je technologie navržena tak, aby byla přizpůsobivá a schopná přeškolit své vlastní algoritmy.

V případě, že je obrazovka prasklá nebo je hrana trvale prolomena nebo zdeformována, software zreguluje procesor a senzory tak, aby vyhovovaly změněné krajině ultrazvukových kmitů, aby bylo možné přesně detekovat přejetí, klepnutí nebo jiné gesto navzdory trhlině nebo deformaci. Procesor SurfaceWave spolupracuje s modulem Genture Engine a senzorovými moduly Sentons, které umožňují přesnou identifikaci stlačení, lehkých poklepání, přejetí prstem, stlačení více kontaktních bodů a dalších - to vše při různých rychlostech a silách. Sentons může tlačítka zcela nahradit virtualizovanými tlačítky, ať už trvalými nebo dočasnými.

 

Konec klepání na mobil?

Namísto toho, abyste museli klepat na obrazovku a přetahovat kolečko pro nepříjemné přiblížení (zakrývání části obrázku prstem), představte si, že je možné přiblížit a oddálit fotoaparát jednoduše posunutím prstu po horní části zařízení.

Vývojáři softwaru by také mohli přimět virtuální tlačítka, aby bylo možné udělat cokoli, co uživatelé chtějí - od změny režimů snímání až po nahrávání videa při stlačení. A pro hraní her mohou vývojáři vytvářet vzduchové spouštěče, schopnost měnit zbraně švihnutím nebo znovu nabít posuvníkem. Sentons také může povolit scrolovací kolečko, kdykoli bude váš palec položen na zařízení. Společnost byla založena v roce 2011 a je vedena týmem technologů společností Apple, Telegent Systems a LSI.

 

 

Připravil: Radek Svoboda