CoolClub pro IT odborníky

Threads vs. Twitter: 6 zásadních rozdílů mezi konkurenty

25.07.2023

Aplikace Threads je na trhu stále žhavou novinkou. Překoná tato nová sociální síť konkurenční Twitter? Jaké jsou mezi platformami rozdíly? A dočkají se aplikace uživatelé ze zemí v Evropské unii?

 

Magazín

 

V poslední době přišla společnost Meta, vlastnící Facebook a Instagram s novou sociální sítí Threads. Rozhodli se využít situace, kdy Twitter není tak úplně ve formě. Od dob vlastnictví aplikace Elonem Muskem se zmítá ve finančních problémech, kdy dokonce došlo i k propouštění a dalším změnám, nad kterými se pozastavovali už i samotní uživatelé.

 

Spojení s Instagramem

Nová aplikace je úzce propojená s Instagramem, dokonce se do ní lze i svým Instagramovým účtem přihlásit. Mark Zuckerberg tímto krokem chtěl zabít dvě mouchy jednou ranou. Pomoci aplikaci Threads v jejich začátcích a uživatelům Instagramu, co nejvíc usnadnit používání nové sociální sítě. Převedou se jim totiž přihlášením skrze Instagram jejich uživatelská jména, i oblíbené účty, které sledují.

V tom je ale i ten největší háček, nejen, že mohou mezi Instagramem a Threads putovat tyto základní informace, ale i ty další, data o zdraví, poloze nebo třeba historii vyhledávání. To je i hlavním důvodem, proč je aplikace dostupná zhruba ve stovce zemích světa, ale v Evropské unii kvůli přísnějším podmínkám, zatím ne. A ani není známo, kdy bude.

Zatím totiž společnost Meta čeká na evropský zákon Digital Markets Act od Evropské komise. Ten upravuje, jak velké online platformy, jako Facebook, Instagram nebo třeba Twitter, využívají svou tržní sílou. Předpokladem je, že Evropská komise očekává, že firmám sdělí, co dál, v září.

Mark Zuckerberg se netají svou snahou převálcovat Muskův Twitter. Dokonce napsal, že Twitter měl svou šanci na úspěch, ale selhal, a tak nadešel čas pro někoho dalšího. V případě, že Threads uspěje, nebude to poprvé, kdy Meta svou iniciativou rozcupovala konkurenční platformu.

Na druhou stranu aplikace Threads nastoupila s velkou razancí, ačkoliv jí chybí celá řada základních funkcí a stále je tu otázka zpřístupnění sítě i pro země Evropské unie. Vyhráno každopádně Meta nemá.

Podobně raketové starty, jako teď Threads, kdy se během prvních pár dní po spuštění, přidalo na platformu přes 70 milionů lidí, zaznamenaly i Clubhouse v roce 2021 nebo BeReal v loňském roce.

 

 

6 zásadních rozdílů, Twitter vs Threads

Prvním rozdílem je rozhodně délka příspěvku. Zatímco na Twitteru pracujete v jednom tweetu s max. 280 znaky, v aplikaci Threads se můžete rozepsat a maximální délka je ohraničena 500 znaky. Podobně je to i s možností publikace videa, které lze publikovat na Twitteru v maximální délce 2 minut a 20 sekund zatímco v Threads projde i video o délce 5 minut.

Twitter byl doposud tolik oblíbenou platformou i proto, že velmi jednoduše poskytuje informace o tom, co se děje ve světě. Na domovské stránce je vám okamžitě k dispozici karta nazvaná Trending, která uživatele okamžitě přesměruje na seznam hashtagů a témat. Ta se točí kolem nejaktuálnějších trendů. A to je ta funkce s velkým F, která je na Twitteru nejvyužívanější, a tak i nejpodstatnější. Zatímco aplikace Threads zatím nic podobného nemá.

V případě, že bychom hodnotili uživatelskou přívětivost, obě platformy jsou přehledné a zobrazují obsah, který zkrátka chcete sledovat. I když rozhraní vláken je v Threads svěžejší, a dalo by se říci, že i zajímavější. Nemluvě o tom, že Threads aktuálně ani neobsahuje žádné reklamy, Twitter zobrazuje bloky reklam téměř na každé stránce.

Velký rozdíl, který s vámi zcela jistě zamává a je dobré ho vědět, se týká úzkého propojení Threads s Instagramem. Jak už bylo zmíněno výše, má to své výhody, ale i nevýhody. Ta největší nevýhoda se pojí s možností odstranění účtu.

Pokud se totiž rozhodnete smazat svůj účet na Threads, budete si muset smazat i svůj účet na Instagramu. Jedno bez druhého zkrátka nebude možné. Když tedy při zjednávání účtu na Threads „Souhlasíte s podmínkami smlouvy“, souhlasíte se vším všudy a žádné zpětně kroky nejsou možné. Chcete-li ale odstranit účet na Twitteru, bude prvním krokem deaktivace účtu. Pokud jej pak znovu nezaktivujete po dobu 30 dnů, bude váš účet skutečně smazán. 

Rozsah vyhledávání na Twitteru je od Threads také odlišný. Twitter je ve svých možnostech vyhledávání totiž mnohem dál. Zatímco v Threads můžete vyhledávat pouze účty uživatelů, na Twitteru je možné hledat také hashtagy nebo třeba konkrétní tweety.

 

 

Připravila: Petra Sauerová