CoolClub pro IT odborníky

VR vycvičí sociální pracovníky, aby zjistili zneužívání dětí

03.02.2020

Při vyšetřování zneužívání dětí musí sociální pracovníci činit důležitá rozhodnutí. Vyškolení sociální pracovníci jsou sice ti nejlepší, kdo tuto odpovědnost nese, ale nejsou vždy k dispozici pro školení nových pracovníků. Toto by mohla virtuální realita změnit.

 

Magazín

 

Společnost Accenture spolupracovala s digitální agenturou Friends With Holograms v New Yorku na vytvoření vzdělávacího programu VR nazvaného Accenture Avenues (z řešení Accenture Virtual Experience Solution). Vytvořili vzdělávací program VR, který zlepšuje výuku a ponoří účastníka do realistického prostředí. Používá také rozpoznávání hlasu jako vstupní systém pro další zvýšení realismu.

 

Vylepšit dovednosti v reálném prostředí

Záměrem je pomoci pracovníkům s jejich případy vylepšit dovednosti v reálném prostředí, vést rozhovor s dítětem, matkou nebo třeba hrozivě vypadajícím otcem. Pouze pohlcující vyprávění a interaktivita VR a hlasu mohla tento trénink učinit tak působivým, uvedla Cortney Harding, zakladatelka Friends With Hologram. Rozpoznávání hlasu - pokud řeknete něco, co program zaznamená jako odpověď na otázku - pomáhá při školení oslovit širší skupinu lidí. Hardingová dokonce vyzkoušela VR trénink na svých netechnických rodičích a oni se do této technologie také zamilovali.

Jak uvedla Hardingová, tak doposud jsou od respondentů pouze neuvěřitelně pozitivní odpovědi, což naznačuje skutečně zářnou budoucnost projektu. Toto je skutečně průkopnická technologie a byl nalezen dobrý způsob, jak ji použít.

 

 

Herci nahradily animáky

Program VR pro sociální pracovníky byl dvacetiminutový vzdělávací program s přesným příběhem. Podle toho, jak jste položili otázku, jste dostali jinou odpověď. Používá skutečné video herců a hereček, spíše než animované postavy, aby se uživatel cítil realističtěji. Hlavní přesvědčení je, že všechno musí být co nejrealističtější, takže je vše aktivováno hlasem a nepoužívají se vůbec žádné řadiče ani dálkové ovladače. Tvůrci doufají, že se zcela změní způsob, jakým pracovníci zabývající se případy zneužívání zdokonalí své dovednosti v oblasti shromažďování údajů a rozhodování. Accenture Avenues tvoří základ vysoce kvalifikované pracovní síly, která dokáže rychle prodiskutovat rozhodovací body, kterým čelí všichni praktikanti zvolených případů.

Hardingová také věří, že vytvořili mohutnou aplikaci pro VR a technologie rozšířené reality, která se dosud nedostala na trhy spotřebitelů. Enterprise přichází na silnou pozici a mohla by pro VR představovat most k tomu, aby se rozšířil na trhy, na kterých by prvotní adoptivní subjekty neváhaly platit některé z vyšších nákladů. Hardingová začala tuto práci s Pamelou Jaberovou, vedoucí myšlenky u Friends With Holograms, v roce 2017 a nyní její firma dokončuje práci pro Accenture, Coca-Cola, DDI, Verizon, Unity a letectvo USA. U společnosti Accenture mají nyní Friends With Holograms premiéru s dvojicí kapitol vzdělávacího programu, přičemž druhá kapitola nedávno debutovala v American Association of Public Health Service Association.

 

VR školení minimalizuje následnou spervizi

Pro DDI spolupracovali Friends With Holograms a Strivr na výcvikovém programu VR, který pomáhá lídrům rozvíjet jejich měkké dovednosti prostřednictvím nezapomenutelných scénářů VR. Cílem může být pomoci lídrům společností získat empatii pro ostatní, nebo jim poskytnout bezpečný prostor pro praktikování emocionálně nabitých rozhovorů. Hardingová věří, že návratnost ze školení VR je zřejmá. Ale není vždy snadné měřit drobné nuance, například kolikrát rychleji by se někdo mohl naučit úkol ve VR ve srovnání s jinými metodami. Společnost Johnson & Johnson nedávno uvedla, že školení chirurgů používajících náhlavní soupravy Oculus VR se obrovsky vyplatí. Nezávislá studie Imperial College London ukázala, že 83% lékařů, kteří trénovali s VR, by pak mohlo jít do laboratorního prostředí s minimálním vedením. Při podobném školení tradičními metodami bylo procento nulové.

 

 

Předejde se křivým obžalobám?

Jaká je úspora lékařů a studentů medicíny, kteří dokážou lépe provádět proceduru, aniž by museli žádat o pomoc? Úspory jsou obrovské. Pomysleme take na to, jaká úspora spočívá v tom, že budeme předem vědět, kdy se již jedná o sexuální obtěžování a předejdeme možnosti žalování za toto obtěžování. Co se týče sexuálního obtěžování, tvrdí Hardingová, že VR bude ideální pro zaučování stážistů prostřednictvím scénářů, například když pracovní skupina vypije alkoholické nápoje a někdo udělá nevhodný vtip. V rámci VR byste mohli sledovat odpovědi lidí a zjistit, zda je někdo, s kým žertujete, nepříjemný a možná je čas změnit téma. Zde je místo, kde ke skutečné změně dojde. A je to typ věci, kde take ušetříte peníze. Poslední věc, kterou každá společnost chce, je obrovský soudní proces sexuálního obtěžování.

Aby bylo možné tyto zkušenosti s VR vytvořit, tým Hardingové se posadí s klienty, aby zjistil problém, který se snaží vyřešit. VR vám tento problém pomůže vyřešit autentičtějším a nezapomenutelnějším způsobem. Tým Hardingové má 12 lidí, přičemž zhruba polovina zaměstnanců jsou ženy. Společnost je samofinancovaná.

 

 

Připravil: Radek Svoboda