CoolClub pro IT odborníky

Svět může rozdělit digitální železná opona: Proč by se ruský internet brzy mohl začít podobat tomu čínskému?

29.03.2022

Ruská invaze na Ukrajinu v posledních dnech tuto zemi stále více izoluje. A děje se to i v případě její přítomnosti na celosvětové internetové síti. Na zemi se snáší digitální železná opona s plánem izolovat se od globálního internetu. Rusové už nemají přístup k Facebooku, Twitteru ani Instagramu.

 

Novinky

 

Poté, co mezinárodní sankce v souvislosti s eskalací rusko-ukrajinského konfliktu odřízly mnoho služeb ze zahraničí a ruská vláda zpřísnila omezení online projevů, se tato významná ekonomická mocnost ocitla v online izolaci. To, jak se situace vyvine, pravděpodobně ovlivní budoucnost internetu, a to nejen pro běžné Rusy, ale také pro kolektivní chápání toho, co mělo být globální sítí, nikoli sítí rozdělenou "digitální železnou oponou".

 

Většinu webů ruská vláda zakázala

Většinu webů a služeb zakázala ruská vláda prostřednictvím organizace Roskomnadzor, která má na starosti dozor nad internetovým obsahem. Mnoho západních technologických společností jako je Apple, Microsoft nebo Intel zde zastavily prodej svých produktů nebo omezily poskytování služeb a tento seznam společností se i nadále rozšiřuje. V Rusku momentálně nefunguje ani žádná západní online platební metoda jako je Apple Pay, Google Pay či PayPal.

Blokováním obsahu na internetu je velmi proslulá Čína, která svůj online prostor kontroluje pomocí takzvaného Velkého čínského firewallu. Ten ruský je nazýván digitální železnou oponou. Ale i když je mezi nimi mnoho podobností, existují klíčové rozdíly, které vyvolávají pochybnosti o schopnosti Ruska udržet si vlastní samostatný digitální ekosystém.

Zatímco Čína po desetiletí budovala své dalekosáhlé cenzurní schopnosti a téměř vždy blokovala provoz většiny západních technologických platforem v zemi, Rusko se snaží o tento přechod a zároveň vede válku. Schopnost Ruska nasadit stejnou úroveň technologií jako Čína je sporná, ať už jde o úplné znepřístupnění západních platforem, nebo o cenzurování konkrétního obsahu a témat v reálném čase, jako to často dělá čínská vláda.

 

 

Připravila: Diana Hovorková