CoolClub pro IT odborníky

YouTube zkouší reklamní experiment: bumper ads

23.09.2022

YouTube je největší platformou na sdílení videí. Pokud si neplatíte Premium, běžně se objevují reklamy během přehrávání videí. Ty bývají buď krátké nebo se dají po určité době přeskočit. Co když se to ale s reklamami přežene?

 

Novinky

 

Reklamy, které se objevují během přehrávání videí bývají pro tvůrce obsahu na YouTube velmi důležité, a to hlavně proto, že díky nim mají větší zisk. V poslední době si sledující těchto videí začali všímat, že se objevuje čím dál větší počet reklam, které navíc nejdou přeskočit.

Těmto reklamám se říká mikrospoty nebo také bumper ads. Ty jsou pro sledujícího lépe stravitelné a z marketingového hlediska velmi efektivní, avšak s pozitivní reakcí uživatelů se nesetkaly.

Je tomu tak právě kvůli tomu, že bývají ve větším počtu. Uživatelé udávají rozmezí 5-10 reklam ještě před tím, než se video vůbec spustí, což může zážitek spojený se sledováním oblíbených tvůrců značně znepříjemnit.

Mluvčí YouTube tuto skutečnost potvrdil magazínu 9to5Google kde uvedl, že rozšíření reklam o tzv. bumper ads je součástí „menšího experimentu“, který se má zatím týkat pouze chytrých televizorů.

Jedním z možných řešení, jak se zvyšujícímu počtu reklam vyhnout je předplatné YouTube Premium, které má mimo jiné výhodu v tom, že si videa můžete stáhnout a sledovat i bez připojení k internetu.

První měsíc je zdarma. Poté stojí 179 Kč měsíčně. Studentské předplatné bývá levnější, a to za 109 Kč za měsíc. Další možností je nainstalování Adblocku.

Dobrou zprávou je, že bumper ads bývají kratší, a to v řádu sekund.

A co vy? Všímáte si většího počtu reklam?

 

Připravila: Karolína Farná