CoolClub pro IT odborníky

Neuralink implementoval čip do lidského mozku

13.02.2024

Historický moment je tady. Společnost Neuralink, miliardáře Elona Muska, v neděli 29. ledna 2024 poprvé implantovala čip do lidského mozku. Pacientovi se daří dobře a výsledky jsou slibné.

 

 

Neuralink dostal v loňském roce zelenou od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv k první klinické studii na lidech. Čip s názvem Telepathy neboli Telepatie má v první fázi umožnit lidem s ochrnutím všech čtyř končetin, tedy s kvadruplegií, ovládat jen myšlenkami telefon, počítač a jakékoliv další zařízení.

Studie má za cíl posoudit funkčnost aparátu vzhledem k jeho účelu, ale také zkoumat jeho vlastní bezpečnost po dobu 6 let.

Celkem má být implantováno 64 ohebných vláken tenčích než lidský vlas, přičemž každá z nich obsahuje 16 elektrod. Ty se implantují do části mozku ovládající pohyb a jsou napojené na čip, který slouží jako výplň po chybějícím kusu lebky. Vlákna zaznamenávají a bezdrátově přenášejí mozkové signály do aplikace, která je dekóduje a umožňuje pohyb člověka.

Zajímavým faktem, který se s tímto pojí je, že žádný lidský chirurg by nebyl schopný takové přesnosti pro implementaci čipu, a tak ho do mozku zavádí operační robot, kterého si v Neuralinku také sami vyvinuli.

Implementace čipu do lidského mozku je významným krokem v oblasti neurotechnologie a otevírá cestu k novým způsobům léčby neurologických poruch.

Neuralink má v oblasti mozkových implantátů i konkurenci, přičemž některé společnosti mají ve vývoji implantátů dvacetiletou historii.

 

 

Připravila: Petra Sauerová