CoolClub pro IT odborníky

Regulace Evropského trhu s kryptoměnami: Toto nás čeká od roku 2024

24.08.2022

Již od roku 2024 začnou platit jednotná pravidla pro evropský trh s kryptoměnami nazvané MiCA (Markets in Crypto-Assets). Dle Ondřeje Kovaříka, poslance Evropského parlamentu a nestraníka za hnutí ANO, by měla být finální verze dokončena během českého předsednictví Rady EU. Mezi nová pravidla patří například zajištění větší ochrany pro investory či povinné licence pro kryptoměnové firmy.

 

Novinky

 

Za poslední dva roky se na trzích s kryptoaktivy mnohé změnilo. Hlavní virtuální měna bitcoin se z listopadového rekordu necelých 69 000 dolarů během letošního letního propadla až o 70 %. Veškeré výkyvy proto jen potvrdily vrtkavost kryptosvěta, jeho strukturální zranitelnost, a tedy potřebu regulace tohoto odvětví.

Během této doby se začal projednávat návrh na legislativu s názvem Markets in Crypto-Assets (MiCa) nastavující společná pravidla pro dynamické odvětví virtuálních měn platící pro celou Evropskou unii, která nyní čeká na formální schválení. Jedná se o milník pro stanovení prvního významného regulačního standardu pro digitální aktiva na světě.

Zaměřuje se především na větší ochranu koncových spotřebitelů, vysoké sankce za porušení nastavených pravidel či omezení rizikovějších stablecoinů, na něž se bude vztahovat mnohem více povinností. Evropská centrální banka (ECB) bude mít údajně právo veta ve vztahu k jakémukoli stablecoinu, ke kterému bude mít výhrady.

MiCA si také klade za cíl poskytnutí záruky, že krypto společnosti budou nést odpovědnost za produkty a služby, které nabízejí. Crypto Asset Service Providers (CASP), jednotná licence pro EU, pokryje několik obchodních modelů pro krypto podnikání, a především poskytne jistotu, že veškeré subjekty dodržují stanovené předpisy. Pokud by tomu nebylo, čekaly by je zmíněné sankce a zařazení na oficiální blacklist.

 

 

Připravila: Kristýna Nováková