CoolClub pro IT odborníky

Nespočet vzpomínek v plném úložišti mobilu: Jak uvolnit místo a nepřijít o ně?

14.08.2023

Na čas prázdnin už dávno nestačí jen vzpomínka, dnes jde zejména o vizuální stopu. Tímto způsobem se však pomalu, ale jistě, plní i paměť mobilních zařízení. Jak si jednoduše v mobilu uvolnit místo?

 

Magazín

 

Zaplněné úložiště v mobilním telefonu čas od času zlobí každého a je jedno, jestli máte Android nebo iOS zařízení. Do mazání dat a fotek se ale nikomu nechce. Jak to tedy udělat, abyste nemuseli odstranit jedinou položku, a přesto vyřešili problém? Najdete zde jednoduché kroky, jak efektivně postupovat, abyste uspěli.

 

Projděte své aplikace

Ačkoliv bylo řečeno, že nebude nutné cokoliv mazat, nutné to není, ale v důsledku to není na škodu. Udělejte si proto pravidelně chvilku na procházení svých aplikací.

Skutečně potřebujete všechny, které máte stažené? Pravděpodobně ne, že? Se zbytečným pryč! Odinstalujte proto ty nepoužíváte a uvolněte tak potřebný prostor.

 

Cache nebo mezipaměť nebo vyrovnávací paměť

Odstraněním „cache“, mezipaměti nebo chcete-li vyrovnávací paměti, si může do značné míry pomoci. Odlehčíte tak svému telefonu, do cache se totiž ukládají často používaná data.

Díky tomu je systém rychleji najde, přečte, a tak urychlí přistup k těmto informacím. Potíž nastává, pokud se cache přeplní, protože potom se uživateli zařízení zpomalí a některé úkony dokonce doprovází prostoje.

Nejčastěji se do cache ukládají data jednotlivých aplikací. Především z prohlížeče, což je zároveň nejčastěji i ta nejoblíbenější aplikace uživatelů. Nemůže vás vůbec překvapit, že není výjimkou, když Google Chrome, Mozilla Firefox nebo Safari zaberou i víc jak 1 GB na úložišti, s tím, že samotná aplikace má třeba jen 100 MG.

 

 

Jak promazat cache Safari na iPhone?

  1. Nejprve otevřete na iPhone Nastavení.
  2. Zhruba v polovině stránky najděte Safari, které rozkliknete.
  3. Téměř na konci stránky najdete modrý nápis Smazat historii a data stránek.
  4. Jakmile na tlačítko kliknete, vymažete veškerá data z navštívených webů.
  5. Pokud nechcete genericky smazat veškerá data z navštívených webů, využijte možnosti Pokročilé, což je tlačítko, které najdete na té samé stránce v Safari, jen opravdu až úplně dole.
  6. Pokročilé kliknete na Data stránek a zde si dle libosti už vyberete, co přesně chcete smazat a co naopak ponechat.

 

Safari ale není jediným potížistou a plničem cache. Je jím také každá další větší aplikace, jako Facebook, TikTok, Instagram, Spotify nebo třeba Netflix a další.

Zatímco v Androidu pro toto najdete v Nastavení u každé aplikace možnost Vyprázdnit mezipaměť nebo Vymazat úložiště, na iPhone je tomu jinak. Některé aplikace mají přímo ve vlastním nastavení vymazat cache, ale jistějším postupem je odstranění aplikace a její opětovná instalace.

A aby toho nebylo málo, ještě nekončíme. Kromě zmíněných dat samotné aplikace, větší problém představuje položka s názvem Systémová data. K tomu se prokliknete skrze Nastavení, Obecné a tam iPhone Úložiště. Na toto místo se totiž ukládají veškeré protokoly a data, které systém aktuálně využívá.

Jednoznačně není jasné, co tato položka obsahuje a nejčastější radou, jak Systémová data opravdu pročistit, je reset do továrního nastavení mobilu. Ale pozor! V případě, že neuděláte správnou zálohu, můžete přijít o množství nepostradatelných a důležitých dat.

 

SD karta nebo Cloud?

Podporuje-li váš telefon SD kartu, využijte toho a přesuňte své fotografie, videa, ale i další soubory na externí úložiště. Tímto způsobem na svém zařízení uvolníte paměť.

V případě, že SD karta není to pravé řešení pro vás, je na místě využití cloudového úložiště. Nahrávejte své soubory na Google Drive nebo Dropbox. Budete tak mít nejen více místa ve svém mobilu, ale zároveň k nim budete mít přístup i z jakéhokoliv dalšího zařízení.

 

 

Připravila: Petra Sauerová