CoolClub pro IT odborníky

Mortal Kombat - krvavá nakládačka hlásí návrat

13.01.2020

Mortal Kombat patří v herním světě k nejznámějším brandům, a tak není divu, že s touto tematikou vzniklo i několik filmových počinů, respektive seriálů. Dosavadní filmová díla, spadající převážně do 90. let minulého století, však mírně řečeno nestála za nic a nemohl to zachránit ani Christopher Lambert v roli lorda Raidena.

 

PlayCool

 

Na skok zpátky do minulosti

Na původní Mortal Kombat z roku 1995 se ještě dalo jakž takž koukat. Pokud jste patřili mezi skalní fanoušky, nezaujal vás děj nebo herecké výkony. Osobně jsem byl rád, že se herní charaktery ze snůšky pixelů transformovaly do „reálné” podoby z masa a kostí. Dvojka už byl jednoznačný odpad a dívat se nedalo ani na sexy bojovnice v latexových kostýmech. Alespoň se v něm mihly další postavy, které doplnily původní skvadru v čele s Liu Kangem, Sonyou a Jaxem, snažící se zachránit svět. To byla však jen chabá náplast.

Následující seriál Mortal Kombat: Conquest z roku 1998 se tak přirozeně po zjevném neúspěchu původních filmů vrací dávno před události, které vyvrcholily bojem Liu Kanga, Sonyi a Johnnyho Cagea proti Shang Tsungovi. Staví na příběhu Kung Laa (Liu, jsem tvůj otec) a vydal se svou vlastní cestou. Valného úspěchu ovšem rovněž nedosáhl.

 

Seriál? Děkuji, radši film

V nové éře nejlépe dopadl webový seriál Mortal Kombat Legacy, který byl vytvořen v rámci propagace příchodu tehdejšího nového dílu herní série. Své fanoušky si našel krátkometrážní snímek Mortal Kombat Rebirth a režisér Kevin Tancharoen ukázal, že legendární „Mortálek” by pod jeho taktovkou mohl ve filmové sféře zase získat zašlou slávu.

V současnosti se chystá filmový reboot Mortal Kombat, a přestože je uvedení filmu ještě notně vzdáleno, postupně prosakují do světa internetu nejrůznější střípky informací.

 

 

Kdo dostane řádně nakopáno?

Asi nikoho nepřekvapí, že se bude jednat o akční záležitost, říznutou dávkou fantasy. Ve filmu se budou objevovat tak zvané Fatality - krvavoučká laskominka, brutální zakončení boje, které z poraženého protivníka udělá hromádku kostiček a vnitřnosti létají vzduchem jako z rukou řeznického učně. Vzhledem k tomu si film vysloužil rating R. Tuto skutečnost potvrdil i scénárista Greg Russo a film tak bude zase o něco blíže své herní předloze. Úplný seznam postav není přirozeně ještě znám. Nicméně není to tak dávno, co Greg Russo potvrdil přítomnost upírky Nitary (hraje ji Elissa Cadwell). Mezi další již známé postavy patří:

  • Liu Kang (Ludi Lin)
  • Sub-Zero (Joe Taslim)
  • Sonya Blade (Jessica McNamee)
  • Scorpion (Hiroyuki Sanada)
  • Jax (Mehcad Brooks)
  • Mileena (Sisi Stringer)
  • Raiden (Tadanobu Asano)
  • Kano (Josh Lawson)
  • Shang Tsung (Chin Han)

Filmovat se bude například v Austrálii a snímek vyjde v distribuci studia Warner Bros. Premiéra v USA je plánována na 5. března 2021. Režie se ujal Simon McQuoid.

Natočit hraný filmový snímek dle předlohy bojové hry je pořádný kumšt. Stačí si vzpomenout například na film podle jiné akční řežby Street Fighter, v němž „exceloval” asi tak jako obvykle ve všech svých filmech Jean-Claude Van Damme, nebo dokonce Kylie Minogue (vážné, opravdu?). Určitá shovívavost je tak na místě. Ono držet se předlohy, ve které jde jen o to maximálně někoho zmasakrovat a zachránit svět (je jedno v jakém pořadí) a současně na to naroubovat nějaký dostatečně lákavý scénář, dá zabrat. Musíte uspokojit herní i filmové fanoušky, což se původním filmům moc nepovedlo. Na druhou stranu mohlo být klidně hůř a jsem si jist, že nebudu sám, kdo si před uvedením rebootu Mortal Kombatu pustí originální filmy, ať už jako osvěžení celé ságy, nebo z nějakých filmových sebetrýznících pohnutek. Jenom doufám, že ve výsledku nenastane moment zklamaného očekávání.

 

 

Připravil: Dominik Wetter