CoolClub pro IT odborníky

Dříve opomíjený konkurent Symbianu, dnes jedničkou na trhu: Android slaví 15 let!

15.11.2022

Od dob, kdy byl Android podceňovanou konkurencí Symbianu, Windows Mobile a Palm OS se mnohé změnilo. Dnes patří mezi jedničky na mobilním trhu. Právě letos slaví patnácté výročí svého vzniku. Jaké jsou milníky na jeho cestě za úspěchem?

 

Magazín

 

V roce 2005 se společnost Google rozhodla zakoupit firmu, která se jmenovala Android. Tím se odstartovala cesta za jedním z nejúspěšnějších mobilních operačních systémů vůbec.

Přesně před patnácti lety v roce 2007 byl Android vůbec poprvé uveden na trh, tedy alespoň teoreticky. Ohlášena byla zprvu jeho beta verze, o které Google informoval na svém blogu. Světu bylo sděleno, že se chystá nová open-source platforma, která nese název Android.

Tato novinka byla veřejností přijatá spíše s nedůvěrou, nástup Androidu na trh nebrala vůbec vážně. Podle mnohých měl Android sloužit jako motivace mainstreamových operačních systémů té doby k tomu, aby došlo k jejich zlepšování. Avšak stejně jako veřejnost, ani tyto společnosti nebraly Android jako možnou konkurenci.

Vše se změnilo, když Android rostl, až trojici Symbianu, Windows Mobile a Palm OS přerostl. Tyto operační systémy upadly v zapomnění a dnes je málokdo zná.

 

Milníky na cestě Androidu

O rok později, konkrétně 23. září 2008, se objevila opravdová verze systému a první telefon, který tento operační systém využíval. O tomto období se hovoří jako o „vzniku Androidu“.

Historicky prvním telefonem, který používal operační systém Android byl HTC Dreams z roku 2008. Původní myšlenkou byl telefon bez dotykové platformy, ale po představení prvního dotykového iPhonu se plány změnily a Android se rozhodl držet krok. Displej HTC Dreams byl dotykový, ale QWERTY klávesnice zůstala zachována. Další modely se již pyšnily velkým displejem bez klávesnice.

V roce 2009 byl do světa mobilů uveden nový, vylepšený Android 1.6 Donut. Motorola Droid přichází s Androidem 2.0 Eclair. Po pěti letech bylo jasné, že Android nebylo radno podceňovat. Stal se spolu s operačním systémem iOS jedničkou na mobilním trhu.

I rok 2012 byl důležitým milníkem pro Android. Google registroval 500 milionů uživatel využívající přístroj s tímto operačním systémem a jen o rok později, v roce 2013, toto číslo stouplo na miliardu.

V roce 2019 už Android po celém světě používalo 2,5 miliard uživatel. Současná podoba tohoto čísla jsou 3 miliardy uživatelů operačního systému Android.

 

 

Pojmenování podle sladkostí

Všechny generace operačního systému Android měly už od svého startu abecedně začínající značení týkající se světa cukrovinek. Na neveřejné verze Apple Pie a Banana Bread navázal první dostupný Android 1.5  (Cupcake). Po něm následoval Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, KitKat, Lollipop, Marshmallow, Nougat, Oreo a Pie. Od Androidu 10 už Google analogie ze světa cukrovinek nepoužívá.

V dnešních chytrých telefonech je Android se systémem iOS naprostou stálicí, která na trhu nemá konkurenci. Obchod s aplikacemi Google Play používá měsíčně přes 2,5 miliardy lidí ve 190 zemích světa. Stahovat můžete veškerý obsah přes aplikace, hry a další. Ten do obchodu dodává více než 2 miliony vývojářů.

 

 

Připravila: Karolína Farná