CoolClub pro IT odborníky

Drony se postarají o unikátní pohled na historické památky

21.04.2023

Studio Drift přichází s novým a kreativním využitím dronů. Koloseum v Římě nebo chrám Sagrada Famíla v Barceloně bude možné si prohlédnout v celé jejich kráse! Cestovat v čase nazpět, anebo v případě Sagrady putovat časem naopak kupředu ale nebude nutné. 

 

Novinky

 

Drony už dnes pomáhají v celé řadě oborů, od filmu, přes památkovou péči až po doručování zásilek nebo pomoc v energetice. Nově našly své využití i v architektuře. S kreativním nápadem přichází nizozemské studio Drift, které právě propojuje svět umění, architektury a programování.

Možnost realizace jejich myšlenky stojí na softwaru, který drony se zabudovaným LED světlem ovládá, a právě s jejich pomocí následně tvoří vizualizace nejrůznějších architektonických objektů v reálném čase a prostoru. Software je dokáže dostat do pozice, ve které drony následně světelný obrys vytvářejí.

A právě tímto způsobem je možné obnovit nebo opravit historickou památku do její původní podoby, stejně jako vytvářet vzdušné či zcela nové objekty. Díky tomu není problém modelace původního vzhledu Kolosea, stejně jako ani dotvoření kompletní podoby chrámu Sagrada Família, který je stále v procesu stavby.

Kromě zmíněných historických objektů tvořilo studio Drift staké větelné instalace na známém festivalu Burning Man, kam s sebou vzali tisícovku dronů. Jiná show se konala například i loni v Hamburku, ta byla ale přerušena aktivisty, kteří celou choreografii narušili svými drony.

 

 

Připravila: Petra Sauerová