CoolClub pro IT odborníky

Nakolik jsou IP kamery bezpečné? Riziko hacknutí je vyšší, než se může zdát

11.05.2020

Trendem posledních let jsou nepochybně bezpečnostní kamery, které si do své domácnosti pořizuje čím dál více rodin. Důvod je jasný: zabezpečit domov a mít přehled o tom, co se děje. Pravdou však je, že tato moderní technologie se někdy může otočit i proti svým majitelům.

 

Magazín

 

S rozvojem technologie a možností zabezpečení se terčem častých nákupů jednoznačně staly IP kamery. Lidé je ve svých domovech s oblibou umisťují před vchodové dveře, do zahrady, garáže či bazénu za účelem lepší ochrany a větší kontroly. Už jen v roce 2016 mělo podle průzkumů IP kameru až 20 % Američanů. Toto číslo za poslední čtyři roky ovšem rapidně vzrostlo – svůj podíl na tom má finanční dostupnost, snadná instalace a touha po lepším zabezpečení svého majetku. Pravdou ovšem je, že ne vždy mají IP kamery kýžený bezpečnostní efekt.

 

Jak moc jsou IP kamery bezpečné?

Stejně jako všechny technologie, i kamery mohou být zneužity a obráceny proti svému majiteli. Výjimkou nejsou ani IP kamery, u kterých je nutné zvážit potenciální nebezpečí. To spočívá v dostupnosti jejích záznamů veřejnosti.

Jak je to možné? Záznamy z IP kamery jsou totiž ukládány na internetové úložiště, odkud je majitel může jednoduše sledovat ze svého telefonu nebo počítače. Toto pohodlí je však vykoupeno rizikem zneužití dat. Ke kamerám totiž může získat přístup téměř kdokoliv s internetovým připojením. Některé z veřejných kamerových databází dokonce umožňují uživatelům filtrovat záznamy podle lokality (například město a stát) nebo hlídaného objektu (garáž, chodba, bazén).

 

 

Pražské kamery jedním klikem

O přístupnosti dat z IP kamer vypovídají rovněž výsledky z testu společnosti WizCase, která hodnotí úroveň kybernetické bezpečnosti u jednotlivých zařízení. Podle průzkumu bylo skrze kamery možné nejen sledovat hlídané objekty, ale přímo slyšet konverzace osob, které se ocitly v hledáčku kamery.

Podle dat Insecam mají nejméně zabezpečené kamery v USA (5907), Japonsku (2429), Itálii (1486) a Francii (1213). Nejvíce nezajištěných IP kamer je zejména v hustě obydlených městech jako jsou San Francisco, Boston, New York, Los Angeles nebo Miami. Pravdou však je, že tyto databáze lze najít téměř kdekoliv na světě včetně České republiky. Jen jedním kliknutím můžete například najít všechny dostupné kamery v Praze.

 

Nejznámější případ zneužití dat z IP kamer

A vzhledem k této dostupnosti není překvapením, že právě databáze IP kamer se často stávají středem zájmu hackerů. Nejúspěšnější útok má na svědomí malware Mirai, jehož terčem se staly domácí routery a dostupné IP kamery. Mirai dokázal z těchto dat udělat velkou síť (takzvaně botnet), která byla schopná napadnout a vyřadit z provozu giganty jako Twitter, Netflix a řadu dalších.

 

Jak mohou hackeři data z IP kamer využít?

Hlavní nebezpečí u IP kamer tkví v tom, že přihlašovací údaje a jejich nastavení může být jednoduše kýmkoliv změněno. To znamená, že nevítaný návštěvník může snadno sledovat pohyb osob a v některých případech je dokonce fotit či natáčet. Výsledkem jsou cenná osobní data, která mohou pomoci zlodějům při krádeži nebo hackerům k vydírání. V neposlední řadě mohou hackeři využít tyto informace ke krádeži identity.

 

 

Pět způsobů, jak ochránit data z IP kamer

IP kamery mohou být neuvěřitelně užitečnými zařízeními, stačí pouze nepodcenit jejich nastavení. Zde je 5 způsobů, jak udělat domácí IP kameru bezpečnější.

 

1. Zabezpečení WiFi sítě

Prvním krokem je zabezpečení WiFi sítě. To lze provést pomocí šifrovacích metod WPA2-AES, změnou výchozího názvu SSID, popřípadě vypnutím hostujících sítí. Zvlášť důležité je nastavení silného hesla, které není tak snadné prolomit. Ideální je kombinace malých a velkých písmen, symbolů a čísel.

2. Aktualizace firmwarů

Dalším krokem je aktualizace firmawarů. Výrobci IP kamer svůj firmware pravidelně aktualizují za účelem zvýšení jejich výkonu. Pro lepší zabezpečení kamer se doporučuje sledovat web prodejce a instalovat vždy tu nejnovější verzi.

3. Nákup IP kamery z důvěryhodného zdroje

Na trhu existuje celá řada výrobců s IP kamerami, ne všichni jsou však zcela důvěryhodní. Při výběru IP kamer se tedy vyplatí vsadit na ověřené výrobce. Díky nim máte záruku spolehlivosti a kvalitního zákaznického servisu.

4. Nastavení povolených IP a MAC adres

V neposlední řadě je vhodné nastavit také seznam povolených IP a MAC adres, které mohou ke kameře přistupovat. Tímto krokem automaticky vyfiltrujete všechna nepovolená zařízení.

5. Strategické umístění kamery

Za zmínku rovněž stojí správný výběr místa pro instalaci kamer. Experti doporučují neumisťovat kamery do soukromých prostorů, pokud to není opravdu nutné. Ze svého výběru je tedy vhodné rovnou vyloučit například obývací pokoj nebo ložnici.

 

IP kamery jsou ve světě čím dál oblíbenější – jeví se jako jednoduchý a pohodlný nástroj ke správě vlastního domova. A tak to skutečně může být. Jestliže jejich majitelé budou dbát na bezpečnostní rady a upozornění, pak jim IP kamery jistě poslouží jako vynikající pomocník při monitorování důležitých prostorů. V opačném případě se mohou stát terčem nevítaných vetřelců.

 

 

Připravila: Petra Pruden