CoolClub pro IT odborníky

Nový robot Atlas od Boston Dynamics překvapí akrobatickými kousky

30.04.2024

Svět humanoidních robotů se posouvá o krok vpřed. Nová generace plně elektrického robota od Boston Dynamics se zbavuje hydraulického systému a otevírá cestu k větší plynulosti, obratnosti a síle.

 

Novinky

 

Boston Dynamics, vlastněná jihokorejským Hyundaiem, poslala původního humanoidního robota do důchodu. Atlas se posouvá vpřed v nové, elektrické a modernější verzi. Od svého předchůdce se nový Atlas radikálně liší.

Má válcovou hlavu rámovanou světelným pásem, zmizela hydraulika i obnažené kabely a cíl připodobnit jeho pohyby co nejvíce člověku také. To totiž bylo jeho předchůdci vyčítáno, působil totiž až komicky.

 

 

Klouby 360

Dnes robotovi pohyb zajišťují 360stupňové klouby. Umožňují mu provádět akrobatické kousky, které by pro lidské tělo byly nemožné. Ačkoliv se robot pohybuje z lidského pohledu nepřirozeně, jeho schopnosti otevírají dveře k široké škále využití v průmyslu i mimo něj.

Nový software mu umožňuje rychleji se učit a přizpůsobovat novým situacím. Díky hloubkovým senzorům robot neustále sleduje a analyzuje své okolí. To mu pomáhá předvídat vlastní pohyby a dělat je plynuleji a s větší jistotou. Výsledkem je zvýšená stabilita a kontrola.

Prvním partnerským zákazníkem a zároveň testovacím prostorem se pro Atlase stanou výrobní závody mateřské společnosti Boston Dynamics, automobilky Hyundai. Zde bude Atlas čelit reálným výzvám a pomůže tak s vývojem a optimalizací svých funkcí.

 

 

Připravila: Petra Sauerová
Foto: Boston Dynamics