CoolClub pro IT odborníky

Uhájí Google pozici jedničky v internetovém vyhledávání? Přichází po vzoru ChatGPT s Bard

16.02.2023

Ačkoliv bychom to neřekli, i technologický gigant jako je Google může zaspat. Stalo se mu to právě teď s vývojem umělé inteligence. Nyní totiž zaostává za společnostmi jako je OpenAI a jejím textovým či obrazovým generátorem, zejména ChatGPT.

 

Novinky

 

Google na konkurenci od OpenAI a Microsoftu zareagoval vývojem AI, a to i navzdory významnému propouštění v mateřské firmě Alphabet. Tam došlo k podání výpovědi až dvanácti tisícům lidem, v souvislosti s nevalnými ekonomickými vyhlídkami, jako tomu je i u jiných velkých společností.

K propouštění došlo i v Microsoftu. ChatGPT v Googlu ale zkrátka rozsvítil červenou, a tak se snaží srovnat krok s konkurencí. Oznámil aktuálně připravovaný program, vlastní textový generátor, Bard. Ten umí odpovídat na dotazy uživatelům a měl by být schopný i konverzace.

Podle výkonného ředitele společnosti Google, Sundara Pichaie, bude nástroj na základě informací z internetu schopný odpovědět „kvalitně a hlavně aktuálně“. V porovnání s konkurenčním ChatGPT by tak mohl být napřed, ten má s odpověďmi na aktuální otázky nyní docela problémy. Nejnovější informace, se kterými aktuálně pracuje, jsou totiž z roku 2021.

Textový generátor Bard je nyní ve fázi testování a přístup k němu má jen vybraná skupina lidí. Široké veřejnosti by měl být podle Google přístupný už v řádu několika týdnů.

 

 

Připravila: Petra Sauerová