CoolClub pro IT odborníky

Nový Zaklínač má podpořit sledovanost. Bude to dostatečná satisfakce za diskutovaný konec sdílených účtů mimo jednu domácnost?

13.05.2021

Rok 2020 byl skrze předplatitele Netflixu poměrně vlídný. Služba bohatě těžila ze zásob z první karantény a pokořila hranici 200 milionů předplatitelů. Letos však nastává bod zlomu, firma nenaplnila ani svůj decentně stanovený cíl. Pomůže Netflixu konec sdílených účtů uživatelů mimo společnou domácnost? Fanoušky má přilákat nová série Zaklínače a thriller TY.

 

Novinky

 

Hodnota akcií společnosti Netflix klesla o 11 % a zlí jazykové tvrdí, že jde o poměrně vážnou situaci. Jednatel společnosti se k současné situaci vyjádřil tak, že označil onen pokles za dočasný a upozornil na to, že pandemie má dvě strany. Jak rychle dává, tak také rychle bere. Vzhledem k restrikcím, které otřásly světem, bylo jasné, že pozastavení natáčení a celkového chodu světa zasáhne právě i streamovací kanály.  Většina filmů a seriálů se na rok posunula, či měla ohromné časové prodlevy. Netflix si je vědom, že současný kvartál bude velmi chudý a odhaduje nárůst pouze 1 milionu uživatelů. Společnost vůbec nepředpokládá, že by její oslabení souviselo s nárůstem konkurenčních kanálů, jimiž je Disney+ nebo HBO Max.

Streamovací svět se doposud řadí mezi neprobádané vody, ovšem Netflix je v současné době poměrně velká ryba. Tvůrce populárních seriálů jako jsou Stranger Things, Zaklínač nebo Bridgeton, se o své místo na trhu rozhodně nebojí. Spoluzakladatel společnosti Reed Hastings hodnotí současnou situaci jako rozviklanou, Netflix ovšem stále stojí na streamovacím vrcholu, a to se jen tak nezmění. Vedení společnosti tvrdí, že prudký nárůst nových uživatelů loňského roku se letos logicky nedal očekávat.

Hastings se také vyjádřil k tomu, že by si společnost došlápla na uživatele, kteří mají na Netflixu účet, ale nesdílí společnou domácnost. Firma nyní testuje, jak této praxi předejít. Ovšem nejedná se o brzký nástup takto radikálního režimu. Vždyť je otázkou, jestli by to pro Netflix nebylo spíše škodlivé, účty totiž vlastní většinou mladí lidé, kteří sdílí přihlašovací údaje, ale ne společnou domácnost.

 

Připravila: Natalie Brzobohatá