CoolClub pro IT odborníky

Olympijské hry v Paříži ohlídá laserový systém, sestřelí nebezpečné drony

25.08.2022

Přestože se příští Letní olympijské hry uskuteční až v roce 2024 v Paříži, už teď se na ně Francie zodpovědně chystá. Na bezpečí při hrách bude mimo jiné dohlížet i laserový protidronový systém HELMA-P. Nežádoucí drony sestřelí laserem.

 

Novinky

 

Francouzské ministerstvo ozbrojených sil oznámilo, že objednalo prototyp laserového zbraňového systému HELMA-P. Výhodou tohoto systému je, že umí oslepit pozorovací přístroje dronu a zneškodnit jakýkoliv létající přístroj s váhou od 100 gramů do 25 kilogramů.

Udělá to jednoduše: do nežádoucího přístroje doslova vypálí díru, a tím ho okamžitě pošle k zemi. Přístroj umí díky radarovým a radiofrekvenčním senzorům lokalizovat jiné drony a po identifikaci je zneškodnit až do vzdálenosti jednoho kilometru.

Hrozba v podobě létajících dronů speciálně upravených do charakteru zbraně či výbušniny je ve světě stále sílícím rizikem. Proto je nutné při citlivých akcích hlídat nejen pozemní, ale i vzdušný prostor. Právě laserový systém patří údajně k nejspolehlivějším a nejúčinnějším způsobům, jak se nebezpečných dronů zbavit.

Výzva, kterou je však nutné v souvislosti s využitím tohoto systému vyřešit je, jak jej použít bezpečně. Ochránit civilisty před pádem zneškodněného dronu je otázka, na kterou si francouzské ministerstvo ozbrojených sil bude muset jednoznačně odpovědět.

Zatím na to má času dost, příští letní olympiáda v Paříži se bude konat od 26. července do 11. srpna 2024.

 

 

Připravila: Alena Čálková

Foto: cilas.ariane.group