CoolClub pro IT odborníky

Dechberoucí Cyberpunk 2077 trhá rekordy ve vyhledávání. Vzrostlo o 426 %, kde a proč vede?

13.12.2020

Jistě znáte slavnou větu Keanu Reevse „You’re breathtaking“, pomocí které učaroval celému světu. A možná i tento populární kanadský herec je důvod, proč se zájem o nejnovější hru studia CD Projekt šíří rychlostí blesku. Za pouhých 30 dní vzrostlo vyhledávání o 426 %, Česko se umístilo na 4. místě.

 

PlayCool

 

Jádro pudla v Cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077 je akční RPG vyvinutá polským herním studiem CD Projekt, což možná vysvětluje, proč právě Polsko drží první místo v zájmu o hru. Ta vychází z dystopické deskovky, kterou napsal Mike Pondsmith a vydala společnost R. Talsorian Games. Herní adaptace se bude stejně jako předloha odehrávat v blízké dystopické budoucnosti.

Výzkum ukázal, že Cyberpunk se stal po letech vývoje a několika odkladech nejočekávanější hrou roku 2020. Velký zájem hráčů lze přisoudit nejen předchozímu hitu CD Projektu Zaklínač, ale také strategii vývojářů a samotné povaze hry. Ta je dostupná na PC, PS4 a Xbox One.

 

 

Unikátní marketing

Zvýšený zájem v posledních 30 dnech je ovlivněn i faktem, že se vývojářům po trojím odložení podařilo dosáhnout naplánovaného vydání 10. prosince. To však není jediný důvod; marketing kolem celé hry byl naprosto špičkový. CD Projekt Red vsadil na sociální média a influencery, což se ukázalo jako skvělý tah.

Díky promyšlené strategii o hře všichni začali mluvit. Neuškodilo ani, že jednu z hlavních postav hraje sám Keanu Reeves, hvězda filmů jako jsou Matrix, John Wick či Ďáblův advokát. Začlenění influencerů vedlo ke vzniku fanouškovské základny, která přidala k šíření povědomí o hře.

Data ukazují, kde byl největší zájem: Česká republika se umístila na 4. místě s 69 body, stejně jako USA. V EU vede na celé čáře Polsko se 100 body, za ním Finsko se 78 a Kanada se 76. Nový Zéland se 67 body předběhl o chlup Austrálii, která spolu s Norskem a Velkou Británii měla skóre 66. Maďarsko se svými 62 body zabralo desáté místo na žebříčku. Platforma Google Trends představuje zájem o vyhledávání klíčových slov ve vztahu k nejvyššímu bodu v daném místě a čase a hodnota 100 je maximální popularita pro daný termín.

 

 

I přes nouzový stav

Nejen kvůli předešlým odkladům vydání se očekávalo další zdržení za nouzového stavu. Studio se nicméně rychle přizpůsobilo aktuální situaci a zavedlo preventivní opatření. Dle oficiální zprávy CD Projektu vydané na podzim letošního roku: „Neustále sledujeme vyvíjející se situaci s COVID-19. V době prohlášení většina zaměstnanců CD Projekt i nadále pracuje z domova. Zároveň nabízíme některým zaměstnancům možnost pracovat z kanceláře, pouze však za dodržování zvýšených bezpečnostních opatření a maximálních limitů počtu osob. V zájmu zvýšení bezpečnosti zavedly členské společnosti řadu opatření v oblasti duševního i fyzického zdraví.“

 

V současné době v redakci už pilně hrajeme, abychom vám co nejdřív mohli předat vlastní zkušenost. Stay tuned, stay breathtaking!

 

 

Připravila: Petr Svoboda

Foto: Shutterstock