CoolClub pro IT odborníky

Přišli na to, jak dostat hokejový stadión do garáže. Teď český VR hokej míří k NHL

21.05.2019

Česká společnost Sense Arena vyvinula trenažér, který díky VR trénuje herní myšlení a taktiku lépe než trenér na ledu. Se svou technologií Češi uspěli i na americkém trhu, teď se v menším, kufříkovém balení může dostat i do domácností.

 

BusinessClass

 

Když si šel hokejový hráč Boston Bruins David Pastrňák na pozvání svého kamaráda zkusit virtuální hokejový trenažér Sense Arena, čekal, že si zahraje nějakou „lepší verzi“ hokejové videohry. Jen co si však po ukázce sundal kuklu s obrazovkou a odložil hokejku napojenou na senzory, věděl, že právě stojí na začátku pomyslné tréninkové revoluce: "Za chvíli jsem byl pořádně zpocený. To už není obyčejná videohra, ale pořádný trénink, normálně jsem střílel a nahrával. I ten gólman byl docela slušnej." Jakoby Pastrňák už tehdy tušil, že si virtuální trenažér brzy získá své místo v tréninkových plánech českých i amerických hokejových klubů.

 

Hokejová inteligence

Za všechno přitom mohlo obyčejné naštvání "hokejového tatínka", který se nemohl smířit s tím, jak málo času tráví jeho syn při tréninku na ledě prací s pukem. Reálně totiž na pilování dovedností s pukem zbývá jen několik minut na konci tréninku. A tak se Bohdan Tětiva, onen rozčarovaný muž, obklopil několika programátory, kteří jsou na ledě jako doma, a začali společně vyvíjet hokejový trenažér, jenž by podobně jako golfový simulator umožnil trénink i mimo reálné prostory. Když pak do party přibrali ještě extraligového trenéra Filipa Pešána, odborníka na tréninkovou metodiku Tomáše Periče a profesora neurologoie Jakuba Horta, začal jim pod rukama vznikat trenažér, který na světě nemá obdoby.

 

Nabušený software

A to zdaleka ne jen díky realistickému prostředí, které věrně kopíruje situaci na ledu. Unikátní je díky hokejce, jež při dotyku s virtuálním pukem klade díky vibracím odpor, a nabušenému software s pestrou škálou tréninkových módů. Hráč tak může prakticky bez omezení trénovat střelbu na bránu, sklepávání přihrávek, střílení na přesnost, ale i fígly, jako je tečování či dorážení. "Náš trenažér je zaměřen především na rozvoj hokejového myšlení. Neexistuje reakce, která by byla jediná správná, ve virtuální realitě si můžete ověřit, jak vám to myslí. Zaměřujeme se na mozek, jsme schopni měřit a mapovat hokejovou inteligenci," říká Štěpán Šilhavý, obchodní ředitel Sense Areny. A upřesňuje, že hlavním účelem trenažéru je trénink herního myšlení a vhodných taktik, drilu na ledě tak hráče nikterak neušetří.

 

S hráči do cloudu

Sense Arena při jednotlivých trénincích sbírá veškerá data, aby je po tréninku mohla uložit cloudového úložišťě k profilu daného hráče. Tyto výsledky tak podle vývojářů mohou být cenné nejen pro trenéry, ale i pro hokejové skauty. Jak nastínil Šedivý ve své vizi, v budoucnu by majitelé hokejových klubů nemuseli lovit hráče na stadionech, ale stačilo by jim projít si záznamy o hokejovém IQ jednotlivých hráčů ze sebraných dat. Zda tomu tak skutečně bude, to se uvidí. Co je však realitou, je úspěch Sense Areny v "dospělém hokeji", přestože původně byla koncipována pro trénink mládeže. V tuzemsku ji profesionálně využívá například extraligový liberecký klub Bílých tygrů, nebo prvoligová Dukla Jihlava.

Aby se však z trenažéru, který vznikl z pouhého nadšení prakticky na koleni, stala profesionální pomůcka, museli do Sense Areny přijít investoři. Nakonec se jim společně podařilo zdokonalit trenažér tak, že s ním uspěli i na americkém trhu. S VR trenažérem se tak nyní trénuje i v amerických klubech. David Pastrňák, jeden z podílníků projektu, však míří rovnou do NHL. Zájem zde projevily týmy Colorado Avalanche, Detroit Red Wings a Dallas Stars. Kromě USA má Sense Arena spadeno i na další hokejové trhy, o virtuální trenažér se již zajímají třeba Rusko nebo Finsko.

 

Stadion v garáži?

Letos tým Sense Areny představil "odlehčenou" kufříkovou verzi trenažéru na veletrhu CES v Las Vegas, která je určena domácímu použití. Tato verze se narozdíl od klubové obejde bez samostatně instalovaného počítače, tudíž je možné trenažér pohodlně nainstalovat a zase sbalit. K instalaci systému je třeba jen prostor o velikosti alespoň 3,5 × 3,5 metru. Domácí set zahrnuje VR headset HTC Vive, backpack PC, dotykový monitor, klávesnici, bezdrátový adaptér pro Vive a předinstalovanou Sense Arenu. Ta nabízí tytéž funkce jako varianta pro kluby, je však omezená na dva hráče. Pokud teď přemýšlíte o zbudování virtuálního stadionu v garáži, připravte se na pravidelné, nezanedbatelné poplatky. Sense Arena totiž cílí vyloženě na mladé hokejisty, kteří chtějí trénovat i doma, proto produkt neprodává jako běžné zábavní zařízení a jeho měsíční licence vyjde na deset tisíc korun (klubová verze stojí 54 tisíc za měsíc). 

 

 

Připravila: Alena Čálková

Foto: Sense Arena