CoolClub pro IT odborníky

Exkluzivity na PS5: kvůli jakým hrám si pořídit nejnovější konzoli od Sony?

17.05.2021

Extrémní nedostatek zásob páté generace konzolí od Sony nás bohužel provází i v současnosti, tedy téměř 7 měsíců od samotného vydání, a vyhlídky do blízké budoucnosti nejsou o moc růžovější. Pokud však patříte mezi šťastlivce, co již mají kýžený kus hardwaru doma, případně vám v nejbližší době padne do ruky, připravili jsme pro vás shrnutí exkluzivních her, které vám mohou majitelé ostatních herních zařízeních pouze závidět.

 

PlayCool

 

Jestli něco každou generaci PlayStationu zdobilo, byly to bezpochyby exkluzivity, které jste si nemohli zahrát na žádném jiném herním zařízení. Stejně jako Mircrosoft, i Sony v poslední době pouští některé své jedinečné tituly také na PC (Horizon: Zero Dawn či Days Gone jsou tomu příkladem), ovšem ne všechny exkluzivity čeká stejný osud. Je jisté, že na PS5 vyjde mnoho skvělých her, které si jinde s největší pravděpodobností nezahrajete. A pár už jich i vyšlo.  

Zřejmě nejšťavnatější z nich je remake Demon’s Souls, který vyšel ve stejný čas jako konzole. Hra se určitě netrefí do vkusu každému, poněvadž celá Souls série se vyznačuje vysokou obtížností, ale pokud máte rádi výzvu, atmosférický svět se špičkovým level designem a libujete si v soubojích s originálními bossy, budete se královsky bavit. Hra navíc běží a vypadá na PS5 naprosto skvěle, takže se správnou zobrazovacím zařízením si vychutnáte ikonickou černou obrazovku s červeným nápisem „You Died“ v dynamickém 4K rozlišení a v 60 snímcích za sekundu.

 

 

Nejžhavější novinkou je bezpochyby Returnal, který vyšel 30. dubna letošního roku a v mnoha věcech se remaku Deamon Souls podobá. Brutální obtížnost, vypiplaná hratelnost a skvělé audiovizuální zpracování, které si díky skvělé optimalizaci na PS5 vychutnáte v 4K60 i se zapnutým raytracingem. V recenzích sbírá hra s časovou smyčkou v hlavní roli velmi pozitivní známky, takže pokud vám nevadí vyšší cenovka (hra v současnosti stojí na českém PS Store 2 119 Kč) a tento typ her vám sedí, není nad čím váhat.

 

 

Pokud bychom pátrali po dalších hrách, které lze v současnosti hrát pouze na PS5, nemusíme hledat dlouho – jedna z nich se totiž nachází předinstalovaná přímo na SSD úložišti konzole. Ano, řeč je o hříčce Astro’s Playroom, která na vás vykoukne hned, jakmile se poprvé dostanete do hlavního menu na PS5. To, co se na první pohled tváří jako zanedbatelné demo na vychválení vychytávek nového Dualsense ovladače se nakonec ukázalo být velmi příjemnou záležitostí. Více vám o tom povíme v mini recenzi, kterou na tuto hru chystáme.

 

 

Vyhlídky do budoucna vypadají slibně

A na co se můžou majitelé PS5 těšit v budoucnu? Vše nasvědčuje tomu, že následující roky budou opravdové herní žně. Šéf zábavní divize Sony Jeff Ryan v rozhovoru pro japonský časopis Nikkei potvrdil, že nejnovější konzole nabídne dokonce ještě více exkluzivních titulů, než minulá generace s číslovkou 4.

Mezi potvrzené největší herní pecky na rok 2021 pro PlayStation 5 patří například přímé pokračování populárního Horizon, tentokrát s podtitulem Forbidden West. Dle traileru hra vypadá fantasticky a bezpochyby nám naplno odhalí potenciál páté generace PlayStationu. Fanoušci série Ratchet & Clank se též dočkají zastoupení titulu na PS5 – už 11. června vyjde další díl, celým názvem Ratchet & Clank: Rift Apart.

 

 

Pozornost si zaslouží také akční hra od tvůrců série Dishonored s názvem Deathloop (vydání posunuto z 21. května na 14. září), cyberpunkový Stray s roztomilou kočičkou v hlavní roli, či japonská akce s hororovými prvky Ghostwire: Tokyo. Velký otazník visí nad vydáním očekávaného pokračování God of War: Ragnarok, jehož datum nebylo oficiálně potvrzeno a je možné, že si budeme muset počkat až do roku 2022.

 

 

 

Připravil: Matěj Řehák

Foto: Playstation.com; thegamer.com