CoolClub pro IT odborníky

Domy z 3D tiskárny jsou postavené za jeden den, jedním z průkopníků je Mexiko

21.09.2019

Nové trendy ve stavebnictví nepřestávají udivovat svět. Jedním z nich je i 3D tisk, pomocí kterého lze vyrobit levné bydlení na dobré úrovni, a to v rekordním čase. Nezisková společnost New Story udává, že domečky o velikosti 2+1 dokáže 3D tiskárna dokončit za pouhých 24 hodin a v cenové relaci pod 100 000 korun. První takové sousedství z 3D domečků vyroste v Mexiku a jejich budoucí obyvatelé se mají skutečně na co těšit. 

 

Magazín

 

Vždycky jste snili o pěkném rodinném domě, ale nikdy jste si ho nemohli finančně dovolit? Tato situace by se mohla již velmi rychle změnit! Bobtnající trh plný předražených nemovitostí by už brzy mohl prasknout, a to s nástupem nízkonákladových domů z 3D tiskárny. Ano, slyšíte správně – ať už to zní jakkoliv nereálně, hezký domeček je možné si jednoduše vytisknout. A co je ještě lepší, celý proces může trvat jen 24 hodin. 

 

Její veličenstvo 3D tiskárna

Aniž bychom zabíhali do velkých podrobností, připomeneme si, jakou roli 3D tiskárna plní a v čem je tato technologie tak přelomová. 3D tiskárna je v něco, na co svět již dlouho čekal – z digitální předlohy (v podobě 3D modelu) dokáže tiskárna vyrobit naprosto totožný předmět v hmatatelné podobě. Přestože existuje více způsobů, jak tyto moderní vychytávky pracují, mezi nejčastější procesy patří postup, během kterého se na sebe jednotlivé vrstvy materiálu nanáší, taví či spékají. V takovém případě se jedná o aditivní výrobu. 

A i když se 3D tiskárny modernějšího charakteru se objevily až na začátku dekády 2010, její testovací prototypy byly už tehdy oceňovány za svou kvalitu a odolnost. O pár let později však 3D tiskárny začaly podléhat řadě inovacím, které umožnily tisknout ve velkém stylu. Vytisknout si vlastní bydlení je tak momentálně denní realita, jež nepřestává překvapovat celý svět. 

 

 

První sousedství z 3D tiskárny v Mexiku

Stavět se začalo tam, kde je to skutečně potřeba – pro první domovy z 3D tiskárny proto byla vybrána chudá venkovská oblast Mexika, Tabasco, která je často postihována silnými zemětřeseními a záplavami. Developeři věří, že do konce roku 2020 postaví 50 nových domů a nahradí struktury, které si obyvatelé postavili ze dřeva, kovu či jakéhokoliv jiného materiálu. „Budování něčeho, co vydrží zemětřesení a udržuje je v suchu během silných dešťů, bylo klíčovým faktorem při jejich designování,” říká Brett Hagler, generální ředitel a spoluzakladatel společnosti New Story, neziskové organizace, která sousedství z 3D domů buduje. Výsledné domy by proto měly být tentokrát odolnější, aby i za extrémně nepříznivých podmínek neutrpěly tak rozsáhlé škody. 

 

 

Jak se staví? Seznamte se s tiskárnou Vulcan II

Za krásné a stabilní domy vděčí jejich obyvatelé desetimetrové tiskárně Vulcan II, která je vyrobena stavební společností ICON se sídlem v Austinu. S její výkonností a kapacitou je schopna postavit dům se stěnami 2,7 metrů na výšku a 8,5 metrů na šířku. Co se týče rychlosti stavby, společnost New Story a ICON registrují neustálé zlepšení – například v březnu 2018 dokázala tiskárna postavit dům se třemi ložnicemi za pouhých 48 hodin. „To je desetkrát lepší čas než před rokem,” říká generální ředitel ICON, Jason Ballard. Dnes je však kompletní výstavba jednoho domu dokončena v rámci 24 hodin! 

Zajímá vás, jak samotné stavění probíhá? Všechno to začíná s mícháním příslušných ingrediencí. Následně se z gigantické tiskárny vyleje betonová směs, jež tvoří základní stavební kámen finálních domů. Betonová směs je mnohem robustnější než tradiční beton a je vyráběna tak, aby vydržela i časté seismické činnosti. Poté co tato směs zaschne, budování jednotlivých stěn může začít – během pár desítek hodin jsou domy kompletně dokončeny. Výsledkem je komfortní bydlení o rozloze 150 metrů čtverečních, jež obsahuje dvě ložnice, jednu koupelnu, obývací pokoj a kuchyň.

Přestože samotná výstavba nebyla časově náročná, stavitelé museli čelit jiným výzvám. Vyjmout desetimetrovou tiskárnu z laboratoře a uvést si v terénu do provozu byla jedna z vůbec prvních logisticky náročných záležitostí, se kterou si museli poradit. Masivní tiskárna byla přepravována ve standardním přepravním kontejneru a její převoz nebyl ze strany hraničních kontrol tak hladký. Snad tím nejnáročnějším úkolem však bylo dostat Vulcan II na staveniště a vypořádat s drsnými přírodními podmínkami v období dešťů. Stroj a personál čelil povodním, zabláceným silnicím a vysoké vlhkosti, nicméně i přes tyto komplikace se podařilo vše postavit podle plánu.

 

 

Největší potenciál domů s 3D tiskáren? Jsou levné! 

Kromě neuvěřitelně rychlého tisku se oceňuje zejména finanční dostupnost. Není proto pochyb o tom, že tato technologie má obrovský potenciál změnit aktuální situaci na trhu nemovitostí a pomoci těm, kteří si standardní bydlení nemohou dovolit. Podle studie Habitat for Humanity z roku 2015 nemá asi 1,6 miliardy lidí na světě odpovídající bydlení, což by 3D tiskárny mohly postupně měnit – jeden takový domeček o velikosti 2+1 totiž finančně vychází na pouhých 80 000 korun. „Myslíme si, že jednou z věcí, kterém nám 3D tisk umožňuje, je dodávat na trh s bydlením mnohem kvalitnější produkt, co se ceny a rychlosti stavby týče. Díky tomu si bydlení může dovolit mnohem více lidí, kteří to potřebují,“ dodává generální ředitel ICON, Jason Ballard. 

Ať už se to zdá jako sebevětší sci-fi, vyrobit si domy z 3D tiskárny se stává čím dál rozšířenější technikou ve stavebnictví. Kromě Mexika se začalo stavět v roce 2016 i v Číně, Rusku či USA – je to proto jen otázkou času, kdy tento trend zcela zaplaví Evropu společně s Českou republikou. Jakmile se tak stane, trh s nemovitostmi nabere zcela novou podobu a umožní lidem komfortní bydlení za neuvěřitelně nízkou cenu. 




Připravila: Petra Pruden

Foto: 3Druck.com