CoolClub pro IT odborníky

Chytré silnice v Česku: vozovka se dokáže zahřát, zabrání ledovce i závějím

26.04.2023

Už pracujeme s chytrými mobily, reproduktory, vysavači, lednicemi, proč nemít také chytré silnice? Ano vidíte správně. Vědci z Fakulty stavební brněnského VUT pracují na materiálu, který bude bojovat s nepříznivým počasím za využití AI a napojení na 5G síť. Jak?

 

Novinky

 

Neustále skloňovaná umělá inteligence má zkrátka nespočet využití. Nyní ji dokonce využívají vědci brněnského VUT, ve spolupráci s firmou Betosan. Pracují totiž na vývoji materiálu, který by zabránil vytvoření sněhových závějí nebo i ledovky na silnicích.

Žádný řidič už by tak nemusel v souvislosti s předpovědí počasí zvažovat, zda se na svou dnešní cestu vydá právě automobilem či nikoliv. Čeští experti právě pracují na stavebním materiálu za současného využití umělé inteligence, který se dokáže sám zahřát, takže by měl zabránit tvorbě ledovky či sněhové závěje.

Projekt dokonce podpořila Technologická agentura ČR svým příspěvkem 15 milionů korun. K dosažení požadovaného výsledku, včetně automatického řízení, je zároveň nutná technologie datového propojení za pomoci 5G sítě. Ohřev pak spustí nebo naopak vypne právě AI na základě dat, jako jsou teplota konstrukce, předpověď počasí a teplotní výkyvy.

Aby vozovka byla stále schopna odolat náporu aut, bude tento „zahřívací“ materiál jednou ze spodních vrstev silnice, na které bude ještě pevnější část. Vít Černý z Ústavu technologie stavebních hmot a dílců na Fakultě stavební VUT vysvětluje, že nebude třeba užití žádných topných drátů díky tomu, že materiál dokáže vést elektrický proud.

V tuhle chvíli se pracuje na technickém řešení, které by regulovalo teplotu a upravovalo složení unikátních směsí, aby bylo možné dosáhnout optimálních podmínek pro vyhřívání. Systému se ale můžete dočkat už v roce 2024.

Jeho využití se především plánuje pro dálniční a silniční mosty, zastávky městské hromadné dopravy, železniční stanice nebo letištní dráhy. Nebude se konec konců jednat totiž o úplně levnou záležitost.

 

 

Připravila: Petra Sauerová