CoolClub pro IT odborníky

Podvodní dron, létající taxi a vznášející se motorka: Nejnovější prostředky "nesilniční" dopravy

03.07.2019

Sky is the limit? Tak to už dávno neplatí. Inženýři a vědci z oblasti vzdušného transportu svět neustále přesvědčují, že dokáží pokaždé přijít s ještě šílenější inovací. Jak podle nich může vypadat všední realita našich dětí a jaká pravidla dodržovat, když si chcete pořídit vlastního drona?

 

Magazín

 

Pamatujete na Star Wars? Na sci-fi svět, ve kterém neexistovala automobilová doprava a všichni létali v kluzácích a vesmírných raketách? Ano - sci-fi... Tak teď je to s každou inovací v oblasti letecké dopravy čím dál méně "sci-fi". Jak by se vám líbilo, kdyby se běžnou součástí vašich životů staly následující tři vynálezy?

 

1.     Podvodní dron

Zdroj: Chasing Innovation

 

I když létající drony původně vznikly čistě pro vojenské účely, pro mnohé nadšence dnes slouží jako chytré (a taky drahé) hračky "pro dospělé". A zatímco ty ostatní létají, podmořský dron s názvem Glaudius Mini plave. A dokáže to i hluboce pod vodou.

Podle názvu vás patrně nepřekvapí, že je velký asi jako klasický batoh. Možná byste ale neřekli, že ho pohání až 5 motorů. Ponoří se do hloubky o 50 metrech pod hladinou, avšak musí být propojen kabelem s ovládacím zařízením. Je to kvůli tomu, že pod vodou nejde wi-fi a bez ní nejde dron ovládat. Můžete si ho připojit k telefonu nebo tabletu a ovládat ho přes mobilní aplikaci.

Pomáhat má především majitelům lodí, kteří si díky němu snadno zkontrolují trup lodi. Nebo potápěčům a technikům, kterým usnadní práci při inspekci vodní infrastruktury  přehrad nebo kanalizací. Stojí kolem 1 500 euro.

 

2.     Létající Uber

Zdroj: www.lilium.com

 

Tak se přezdívá elektrickému letadýlku známému jako Lilium. Za jeho vývojem stojí stejnojmenný německý start-up, jehož představitelé věří, že se jejich vize promění do šesti let v realitu. A označení létající taxi není jenom pouhou přezdívkou – vážně chtějí, aby lidé používali jejich vynález v budoucnu jako taxík a zásadně tak změnit svět dopravy, nejenom té letecké.

Na palubu se vejde 5 osob včetně pilota. Lilium má na křídlech umístěných až 36 elektromotorů, což letadlu umožňuje přepravovat se v rychlosti 300 kilometrů za hodinu. A přesně 300 kilometrů je taky vzdálenost, kterou zvládne letět na jedno nabití.

 

3.     Létající motorka

Zdroj: JetPack Avitation

 

Létající motorky už nebudou podobně jako koberce a košťata výsadou jen světa čar a kouzel. Nepotřebujete být Hagrid, abyste v budoucnu jednu takovou vlastnili. Jestli jste někdy snili o tom, že se se svou motorkou prolétnete nad dálnicí a hravě překonáte dopravní zácpu, máme pro vás dobrou zprávu. Jeden vášnivý motorkář si řekl, že létající auta mu nestačí. Že chce i létající motorky. Byl jím někdo z firmy JetPack Aviation, která oznámila, že na takovém vynálezu v současné době pracuje.

Motorka dostala příznačný název Speeder. Vývojáři totiž slibují, že bude umět létat ve výšce 4 kilometry nad zemí, v rychlosti až 240 kilometrů za hodinu. Motorku už je možné si předobjednat – v přepočtu za 8 milionů korun.

 

 

Má to svá pravidla

Pokud i vy zvažujete, že si v budoucnu jednoho (létajícího) droníka pořídíte, pak byste měli znát základní pravidla pro jejich používání na území ČR (každá země to může mít trochu jinak):

  • zákaz létání nad lidmi bez jejich souhlasu
  • zákaz létání v blízkosti letiště
  • zákaz létání ve výšce přesahující 300 metrů nad zemí
  • zákaz létání nad městy, cestami, železnicemi a jinými zastavěnými oblastmi
  • zákaz létání nad zakázanými, vojenskými a dalšími nebezpečnými zónami
  • zákaz natáčení prostor a osob na soukromých pozemcích
  • zákaz letu v noci (od občanského západu slunce do občanského východu slunce)
  • zákaz létání bez patřičného povolení pod pokutou až 5 mil. Kč
  • zákaz riskování srážky s jinými letadly ve vzduchu
  • při letu musí vždy ovládající osoba udržovat vizuální kontakt s dronem
  • vzlety se smí provádět pouze s písemným souhlasem vlastníka vzletové plochy 

 

Tak šťastnou cestu!

 

Připravil: Petr Bartík