CoolClub pro IT odborníky

Apple 13 a jeho nejpokročilejší systém fotoaparátu přináší poprvé režim makro

07.10.2021

Společnost Apple každoročně imponuje stále lepší kvalitou fotoaparátu. Ta se letos ještě těsněji přiblížila profesionálům. S příchodem nového iPhone 13 se jeho uživatelé dočkali zatím nejpokročilejšího profesionálního kamerového systému. A protože  v online světě hraje stále významnější roli dynamika, zaměřili se výrobci zejména na videa. 

 

Novinky

 

Videa se budou točit v režimu na výšku s „portrétním efektem“. Jde tedy o ostré zaměření tváře a rozmazání pozadí tak, aby vyniklo to, na co se kamera zaměřuje.

Nový filmový režim tak "předvídá, kdy se někdo chystá vstoupit do záběru", a přesune na něj zaostření, tedy "pull focus".

Tim Cook, nynější šéf společnosti Apple, uvedl, že se jedná o jediný smartphone, který momentálně disponuje takovým efektem. Apple tedy opět vstupuje na trh s něčím výjimečným. Většina ostatních funkcí nového modelu však byla postupnými aktualizacemi oproti předchozím verzím.

 

Nejrychlejší čip

Nový iPhone obsahuje rychlejší čip A15, jasnější displej a až o 2,5 hodiny delší výdrž baterie a je dodáván v nových barvách. Mimo jiné se můžete těšit na až 500GB úložiště, přičemž nejnižší dostupné úložiště vzroste z 64 GB, u předchozích modelů na 128 GB.

Společnost Apple se také snažila zdůraznit své ekologické vlastnosti a uvedla, že v telefonu je použito mnoho recyklovaných materiálů, a to včetně anténních linek vyrobených z plastových lahví.

 

Makro jako profesionál

Zcela nový širokoúhlý fotoaparát má větší snímač a rychlejší čas závěrky. To oceníte zejména při pořizování detailnějších fotografií a při zhoršených světelných podmínkách. 

Pokročilý software odemyká něco, co na iPhonu dosud nebylo možné: režim tzv. makro fotografie. Ten vám dovolí pořizovat ostré snímky, kde jsou objekty větší než v reálu. Takto "zvětšovat" objekty můžete s minimální zaostřovací vzdáleností 2 centimetry.

 

Díky novému designu objektivu, automatickému zaostřování na ultraširokém fotoaparátu a softwarové integraci přináší iPhone poprvé makro fotografii

 

Fotografické styly umožňují uživatelům vnést do každého obrázku své osobní předvolby fotografií. Přednastavené a přizpůsobené preference fungují napříč scénami a objekty, a na rozdíl od jednoduchého filtru inteligentně aplikují správná nastavení na různé části fotografie, aby zajistily zachování důležitých prvků, jako jsou např. tóny pleti.

 

S upgradem nespěcháme

Uvedení na trh přichází v době, kdy si kupující nechávají své telefony před upgradem déle. Investiční společnost Wedbush Securities odhaduje, že přibližně 250 milionů uživatelů iPhonů neupgradovalo svůj telefon po dobu 3,5 roku.

Paolo Pescatore, analytik společnosti PP Foresight, uvedl, že mnozí z nich si ještě nevyzkoušeli moderní funkce. "I když mnozí budou považovat některé upgrady za postupné, existují miliony uživatelů, kteří na 5G ještě neupgradovali. Proto je tento takzvaný 'supercyklus' moment stále aktuální," řekl.

 

 

Připravila: Natalie Brzobohatá

Foto: Apple.com