CoolClub pro IT odborníky

5 nejvíce inspirujících dílů TED Talks

22.07.2019

Patříte mezi fanoušky TED Talks? Jestli ano, pak jistě víte, jak těžké je vybírat mezi tisíci zajímavými přednáškami. Od roku 2009 bylo vydáno téměř 50 000 proslovů. Abychom vám usnadnili práci, vybrali jsme 5 inspirujících TED Talks, které stojí za inspiraci.

 

Magazín

TED Talks

 

1. Jak velcí vůdci inspirují k akci – Simon Sinek

Možná, že jste se už setkali se slavným spisovatelem Simonem Sinkem, který je mimo jiné autorem knihy Začněte s PROČ. S tématem Proč přichází i ve svém proslovu, kde si klade otázku: Proč někteří lidé uspějí, zatímco jiní selžou? Proč některé firmy expandují rychlým tempem, zatímco jiné zbankrotují po prvních měsících? Simon Sinek našel odpověď –říká, že existuje vzorec smýšlení a komunikace, který je tajný recept na úspěch.Podle něj musí být být za každou snahou nebo myšlenkou smysl.Musí tam být “proč”. Většině lidí nebo organizací jde o zisk, místo toho, aby se zajímali, komu a jak tím prospějí. Úspěšní lidé a firmy ale prý sází na “proč”: „Lidé si nekupují to, co děláte, ale proč to děláte.“V tom tkví záhadně jednoduchá podstata úspěchu,” říká Sinek.

 

2. Vzhled není všechno. Věřte mi, jsem modelka – Cameron Russell

Říká se, že vzhled není všechno –své by o tom mohla vyprávět Cameron Russel, která se přes deset let věnuje modelingu. Její život však není takový, jak si mnozí z nás představují. Přestože Cameron mluví o velkých výhodách, které jí pěkná tvář umožnila, odkrývá i odvrácenou stranu mince. Drobnohled kamer, paparazzi a neustálé srovnávání krásy může být velmi nepříjemné. Kdo by ale býval řekl, že i ty nejhezčí modelky mají problém se sebedůvěrou? Cameron jde do hloubky a přiznává: „Jsou to sice ženy, které mají nejštíhlejší stehna, nejzářivější vlasy a nejúžasnější oblečení, ale současně jsou to ty nejméně sebevědomé ženy na planetě. ”Video zaujme nejen ženy, je sondou do duší “hezkých tvářiček”.

 

3. Šťastný život? Lekce z nejdelší studie o štěstí – Robert Waldinger

Víte, co je receptem na štěstí a zdraví? Lidé na tuto otázku odpovídají různě –někdo říká, že peníze, někdo zase sláva. A nebo ne? Z médií ale dostáváme poměrně jasnou zprávu, že právě toto jsou ty hlavní ingredience štěstí. Vědci z Harvardu naštěstí zastávají jiný názor, a proto zkonstruovali co možná nejdelší studii všech dob. Studie trvala 75 let a během ní bylo sledováno 724 mužů, kteří každý rok odpovídali na otázky týkající se práce, zdraví nebo osobního života. Co se zjistilo? Štěstí pochopitelně nepramení ze slávy, dobré práce nebo bohatství – jsou to kvalitní vztahy, které nás dělají šťastnými. Vztahy nás udržují na životě, zatímco izolace ničí. Nezáleží jenom na tom, kolik přátel máte, důležitá je hlavně dobrá podstata vztahů. Rada tedy zní: budujte kvalitní vztahy a budete šťastnější, zdravější a budete žít déle.

 

4. Jia Jiang – Co jsem se naučil za 100 dní odmítnutí

Jia Jiang vypráví o svém životě, který byl jedním velkým odmítnutím. Nedostal práci, kterou chtěl, jeho investice šly do mínusu a jeho sny se hroutily jako domeček z karet. Jia hledal útěchu,a objevil velmi zajímavou léčebnou metodu: Terapii odmítnutí. Její účel spočívá v tom, že během 30 dní člověk hledá jen samé odmítnutí. To samo o sobě zní příšerně že? Jia však zašel ještě dál a terapii si prodloužil na neuvěřitelných 100 dní. Ve svém proslovu pak líčí neobyčejné příběhy, které zažil –některé bolestné, některé se šťastným koncem. Na konci však zjišťuje, že jeho strach z odmítnutí naprosto zmizel. Terapie odmítnutí překvapivě fungovala! Jia tak dochází k závěru, že když se našemu strachu postavíme zpříma, jeho síla brzy pomine.

 

5. 10 tipů pro lepší konverzaci – Celeste Headlee

Celeste Headlee, americká žurnalistka, vypráví o úskalí kvalitní konverzace. Dříve vám k dobré konverzaci stačilo zůstat u počasí nebo zdraví a měli jste vyhráno. Dnes je však situace úplně jiná –globální oteplování, vakcinace, politika –to všechno má potenciál zvrhnout se v nehezkou hádku. Podle autorky máme pro druhé málo pochopení, neděláme v konverzaci kompromisy a navzájem se neposloucháme – místo toho raději mluvíme a jsme rádi středem pozornosti. A to je hlavní kámen úrazu, který brání prožití opravdu dobré konverzace. A na závěr jedna provokativní otázka od Celeste: „Existuje nějaká jiná dovednost 21. století, která je důležitější než schopnost udržet souvislou a sebevědomou konverzaci?”

 

Fenomén TED Talks

TED Talks patří mezi nejsledovanější videa po celém světě –důkazem je dostupnost videí až ve 40 světových jazycích. Pokud se tedy chcete pobavit i něco nového přiučit, na TEDu jste správně!

 

Volné IT pozice zde

 

Připravila: Petra Pruden