CoolClub pro IT odborníky

Bitcoin City v El Salvadoru: Budoucí finanční centrum světa a daňový ráj poháněný sopkou

23.11.2021

Jako první stát na světě přijal v září El Salvador Bitcoin jako své zákonné platidlo. Teď jde ve svých plánech ještě dál – o víkendu oficiálně oznámil, že má v zemi vzniknout první bitcoinové město na světě, nazvané příznačně Bitcoin City. Budoucí finanční centrum světa bude poháněno energií z vulkánu a platit bude za nový daňový ráj.

 

Novinky

 

O ambiciózní novince informoval během akce nazvané Bitcoin Week salvádorský prezident Nayib Bukele. Bitcoin City se má také stát hlavním centrem pro digitální a technologické vzdělávání.

Plnohodnotné město, v němž obyvatelé najdou obytné, nákupní, rekreační i úřední oblasti, láká nové obyvatele a investory především na daňové úlevy.

Sníženou daň z přidané hodnoty, jejíž výše bude 10 %, chce město využít na úhradu dluhopisů, infrastrukturu a celkovou údržbu města.

Právě dluhopisy v hodnotě 1 miliardy dolarů chce Bukele použít jako počáteční investici, první se začnou prodávat v roce 2022.

Kromě snížené daně z přidané hodnoty by však v Bitcoin City žádné jiné daně platit neměly, rozhodně se počítá s nulovou daní u daně z příjmu, daně z kapitálových výnosů, daně z nemovitosti, daně ze mzdy, komunální daně a daně z emisí CO2.

Bukele již teď vidí El Salvador jako budoucí finanční centrum světa.

Bitcoin City má získávat energii z geotermální energie ze sopky a celkově se chce držet ekologických standardů pro veřejnou dopravu i hospodářství.

Podle Bukeleho bude město kruhové a bude mít centrální náměstí navržené tak, aby z leteckého pohledu vypadalo jako symbol Bitcoinu.

Již nyní novému městu přislíbily spolupráci přední kryptoměnové společnosti jako BlockStream či Bitfinex.

 

 

Připravila: Alena Čálková