CoolClub pro IT odborníky

Call Of Duty - Warzone: Vítejte ve válečné zóně

24.03.2020

Minulý týden Activision Blizzard oznámil (a zároveň vydal) nový herní zážitek pro Call of Duty: Modern Warfare (2019) s podtitulem Warzonem. Pro všechny hráče je zcela zdarma. Co na vás čeká? Půjde o bitvu mezi 150 soupeři rozdělené na týmy, vyhrají jen ti nejlepší. Během hry je vaším nepřítelem kromě hráčů i smrtící plyn, který pomalu obklopuje celou mapu.

 

PlayCool

 

Pro fanoušky COD je to lákavá novinka, naplní ale vaše očekávání? Pustil jsem se do testování hry, abych vám její děj a herní mechaniku co nejvíce přiblížil.


Vítejte ve válečné zóně 

Hra vám hned od začátku nabídne možnost tutorialu, kde vás naučí, co a jak funguje. Dá vám tak lepší přehled do prvního ostrého seskoku do hry. Dokonce vám nabízí i možnost pokročilého tutorialu, který se odehrává v poslední fázi hry proti umělé inteligenci. Vaše hra ale začíná především sestavením vašeho týmu, kam můžete pozvat vaše přátele z jakékoliv jiné platformy (například Playstation nebo Xbox) - díky podpoře crossplay. Nebo si nechte sestavit tým z náhodných lidí, kteří zrovna nemají s kým hrát.

 

 

Dostanete na výběr mezi dvěma módy, jsou jimi: Battle Royale, ve kterém 150 hráčů bojuje o to, aby byli posledním stojícím týmem, nebo Plunder, kde musíte během hry nasbírat co nejvíce peněz a snažíte se jako první přiblížit k vysněné sumě 1 milionu dolarů.

Jak začnete? Rovnou na nohy - pádem z letadla do rozlehlého města Verdansk, což je hlavní město smyšlené země Kastovia, která se nachází v oblasti Kavkazu, a vaše bitva o život začíná!

 

Herní Mechaniky

Warzone obsahuje unikátní mechaniky, které udržují každý zápas zajímavý a dávají vám možnost využít mnoho různých strategií.

Gulag

Při vaší první smrti v zápasu budete zajati jako vězni válečné zóny a vhozeni do Gulagu. Budete zde čekat na svůj osud a sledovat, jak ostatní vězni bojují na život a na smrt. Až bude řada na vás, vstoupíte do arény. Tam vás čeká konfrontace vašeho soupeře v “1v1” souboji, abyste získali ultimátní odměnu - nasazení zpět do boje. Pokud se vám ale nepodaří souboj vyhrát, i tak je tu stále šance, že váš tým získá dostatek peněz a vykoupí vás.


Kontrakty

Jedná se o úkoly, které hráči mohou nalézt a aktivovat napříč celou herní mapou. Tým může aktivovat pouze jeden kontrakt najednou, při jeho splnění vás odmění penězi a dalším užitečným vybavením. Existuje několik druhů kontraktů. Jedním z nich je například zabití jiného hráče, kdy vám pomůže lokalizovat přibližnou polohu, dále pak ukořistění vlajky v různých místech či sbírání daného počtu beden s vybavením v časovém úseku. Kontrakty vám také mohou poskytnout speciální odměnu ve stylu odkrytí dalšího kruhu, takže víte, kde se bude smrtící plyn nacházet příště.


Nakupovací stanice

V Battle Royalu, kde není hlavním úkolem sbírat peníze, mohou být využity pro koupi různých užitečných předmětů. Najdete je rozházené po mapě s ikonou nakupovacího košíku. Získat v nich můžete Killstreaky (bombardování lokace či ukázání pozice hráčů na mapě) nebo třeba vrátit své padlé spolubojovníky do hry. Osobně bych nejvíce doporučil UAV (ukázání pozice hráčů), balíček na oživení nebo loadout drop, který vám umožní použít vaše sestavené zbraně s příslušenstvím. 

V Plunder modu vám nakupovací stanice pomohou získat výhodu nad ostatními týmy tím, že si budete moci zakoupit speciální předmět, který vám umožní uschovat vaše peníze a nemusíte se tak bát o ztrátu vašich těžce vydělaných peněz po vaší smrti.


Vozidla

Pokud se potřebujete někam rychle dostat, tou nejlepší možností jsou vozidla. Je zde pět druhů vozidel, která jsou rozdílná v ochraně, rychlosti nebo místy k sezení. Mezi nabízená vozidla patří čtyřkolka, jeep, SUV, nákladní vůz či helikoptéra. Každé vozidlo má jiné výhody.


Osobní hodnocení

Zatímco Plunder mód mě moc nenadchl, Battle Royale má velice zajímavé herní mechaniky, které přinášejí žánru battle royale svěžest. Velice mě nadchl Gulag, kdy po vypadnutí při začátku hry (například kvůli nenalezení zbraně) vám stále dává šanci se vrátit a nemusíte se zcela spoléhat na svůj tým. I když hra vyšla jen s možností týmu pouze pro tři, později přidali i možnost hraní solo bez dalších spojenců. Osobně ještě doufám v přidání možnosti hraní jak ve dvou, tak i ve čtyřech hráčích, aniž byste museli být v nevýhodě oproti ostatním týmům. Uvidíme, jak se hra bude dále vyvíjet a jestli zůstane úspěšná. Za vyzkoušení určitě stojí.

 



Připravil: Petr Svoboda

Foto: blog.activision.com