CoolClub pro IT odborníky

Zaplatit otiskem dlaně: Amazonská technologie pay-by-hand je na obzoru

05.03.2020

Když se zrodila revoluční ApplePay nikdo ještě netušil, že o pár let ji předstihne ještě lepší platební technologie, se kterou nebudete potřebovat hotovost, platební karty ani telefon. Na obzoru je nová platební metoda technologického gigantu a krále e-commerce - Amazon. Pomocí metody pay-by-hand budete moci za své nákupy zaplatit svou vlastní dlaní, éra nakupování tak získává naprosto odlišný rozměr.

 

Magazín

 

Když nákupy, tak přes Amazon – alespoň takto smýšlí mnoho nakupujících, kteří na internetové nákupy nedají dopustit. Právě velká oblíbenost a neuvěřitelná rozmanitost sortimentu dělá z Amazonu jeden z největších obchodních řetězců na světě – jen za třetí čtvrtletí roku 2019 přesáhly obraty Amazonu 70 miliard dolarů. A vzhledem k tak vysokým ziskům se neváhá tento světový gigant udělat krok kupředu a šokovat okolí svou novou platební technologií pay-by hand.

 

Karty nechte doma, plaťte rukou

Dokážete si představit, že byste v obchodě místo hotovosti či platební karty platili přiložením dlaní? Ať se vám to zdá jako sebevětší sci-fi, Amazon to myslí vážně a tento nápad také hodlá zrealizovat. Už v září 2019 společnost ohlásila, že plánuje zavedení této technologie do svých kamenných prodejen Whole Foods, kde by nové skenery dokázaly identifikovat zákazníky podle jejich rukou a následně autorizovat jejich nákupy.

Nyní je však aktuální také další zpráva, a to, že Amazon plánuje vytvořit i své vlastní pay-by-hand terminály, které by se vyskytovaly i na jiných frekventovaných místech. WSJ říká, že Amazon má v plánu umístit tyto speciální terminály i do různých kaváren, fast foodů nebo obchodů s potravinami. Co z toho Amazon bude mít? Obrovská výhoda, kterou Amazon získá, je přístup k údajům o provedených nákupech – tedy o tom, kde, jak často a co zákazníci nejvíce nakupují. Tato data pak Amazon použije k lepšímu zacílení reklam na produkty, které sám nabízí online.

 

 

V čem je technologie pay-by-hand přelomová a jak vlastně funguje

Princip pay-by-hand je naprosto jednoduchý a funguje takto: Zákazníci si pomocí jednoho ze speciálních terminálů přidruží platební kartu ke své dlani. Vzhledem k tomu, že každá dlaň má naprosto unikátní biometrické údaje, platbu může provést pouze dotyčná osoba. Po úspěšné synchronizaci pak zákazník už nepotřebuje ani kreditní kartu ani mobilní zařízení – stačí umístit dlaň na sken terminálu a platba proběhne zcela automaticky. Zákazník si navíc nemusí pamatovat žádná hesla, což dělá platbu ještě snadnější.

V čem tkví hlavní výhoda této moderní technologie? Rychlé odbavování zákazníků. Podle statistik trvá zpracování platby u kreditních karet asi tři až čtyři sekundy. Technologie pay-by-hand je schopna dokončit platbu za méně než 300 milisekund. Díky tomu lze nákupy provádět jednodušeji a rychleji, což zpříjemní nákupní zkušenost nejen samotným zákazníkům, ale také prodavačům na prodejnách.

Ještě předtím než Amazon své terminály představí, musí vyřešit několik zásadních technologických výzev. Jedna z nich spočívá například ve vynalezení způsobu, díky kterému si zákazníci budou moci pomocí biometrického otisku uložit více karet najednou a při platbě mezi nimi vybírat. Jak si s touto výzvou Amazon poradí, zůstává nedořešeno.

 

Platba skrze biometrické systémy není novinka

Pravdou je, že platba prostřednictvím biometrických systémů není ve světě nic nového. Mnoho technologických společností vyvíjejí a nasazují senzory, které mohou detekovat jednotlivce podle určitých charakteristik a následně je použít k autorizaci plateb.

Například starší verze iPhonů a iPadů disponují senzorem, pomocí kterého lze uskutečnit platby pouhým otiskem prstu. Novější verze Apple telefonů však obsahují sofistikovaný systém rozpoznávání obličejů, jenž se dá rovněž využít ke schválení plateb. Nicméně pokročilejší biometrické systémy dokonce dokážou rozpoznat lidi i na základě jejich duhovek nebo hlasu.

Stephanie Hare, nezávislá výzkumná pracovnice specializující se na etiku strojů, poznamenala, že země jako Čína už také využívá biometrické pokladny. Nákupy jsou tu však realizovány pomocí technologie, která rozpoznává obličej. „Myslím, že Amazon vynesl rozsudek o tom, že Američané pravděpodobně nebudou chtít platit svým obličejem, ale nebude jim vadit platit svým otiskem prstu nebo rukou,“ vysvětluje kulturní rozmanitosti Stephanie Hare.

 

Jedno velké „ALE“: Pozor na krádež dat

Nicméně i přes veškeré klady provází tuto revoluční metodu vlna skepticismu. Odborníci se obávají, že i přes veškerá bezpečnostní opatření je tu stále riziko napadnutí a zneužití dat, které jednotlivé terminály zpracovávají. Přestože otisk dlaně vám nikdo ukrást nemůže (alespoň prozatím), v případě zneužití informací nejdou biometrická data změnit – na rozdíl od hesla, které si můžete měnit podle libosti.

I přes toto riziko jsou přípravy na nové platební terminály a zbrusu novou metodu pay-by-hand v plném proudu. O jejich realizaci svědčí už dvě spolupráce, které Amazon navázal s Visou a MasterCard, a to za účelem propojení bankovních účtů jejich klientů spolu s amazonskou platební metodou. Již za několik měsíců by mohlo být spuštěno první testování, v rámci kterého by se zjišťovalo, jak lidé na tuto technologii reagují a zda se z ní stane opravdový hit.

 


Připravila: Petra Pruden