CoolClub pro IT odborníky

Flexibilita v práci: Jak je na tom oblíbený benefit v Česku?

19.09.2022

Work-life balanc, pojem, který nabral nový rozměr během covidové pandemie. Ukázalo se, že více svobody v práci má celou řadu pozitivních účinků na zaměstnance a ve výsledku i na celou firmu. Proč se vyplatí dopřát zaměstnancům možnost home office nebo hybridního režimu? A jak jsou na tom firmy v Česku?

 

HRstack

 

 

Pandemie koronaviru nás naučila mnoho věcí. Třeba to, jak efektivně využívat digitální technologie nebo jak rychle přejít do online prostředí. Hlavně nás ale naučila to, že pro výkon práce nemusíme sedět každý den v kanceláři.

To byl velký zlom, protože drtivá většina firem považovala občasný home office pouze za příjemný benefit. Dnes je to standard, kterému se přizpůsobilo mnoho společností.

 

Statistiky, které mluví v prospěch home office

  • Hybrid je nejoblíbenější formou pracovního režimu.
  • Remote práce zůstává druhou nejoblíbenější možností.
  • Práce na dálku je nyní upřednostňována před full time in house prací. 
  • Po vypuknutí pandemie pracovalo více než 71 % pracovníků většinu času z domova. Podle průzkumu Pew Research více než 50 % zaměstnanců chtělo i po pandemii pokračovat v tomto režimu.
  • Společnosti, které nechají svůj tým pracovat z domova, mají o 25 % nižší fluktuaci zaměstnanců. 

 

Vyšší motivace, angažovanost a menší pravděpodobnost syndromu vyhoření

Výzkumy mluví jasně: home office a hybridní režim mají na zaměstnance pozitivní dopad, který se projevuje na všech frontách – od větší motivace, angažovanosti, produktivity až po vyšší loajalitu vůči firmě. Klíč spočívá v tom, že zaměstnanci jsou v práci spokojenější.

Co je ale důležité, flexibilní pracovní režim pomáhá předejít syndromu vyhoření. Zpráva Limeade zmiňuje, že 40 % zaměstnanců uvedlo syndrom vyhoření jako jeden z hlavních důvodů odchodu ze zaměstnání. Není se čemu divit.

Neustálý tlak, záplava pracovních úkolů a únava patří mezi hlavní faktory, které dokážou vyřadit zaměstnance z provozu. Možnosti zkrátit si pracovní den nebo jen pracovat z domova je skvělý způsob, jak vznik syndromu minimalizovat. 

 

Flexibilita jako univerzální benefit pro všechny generace

Flexibilní pracovní režim je univerzální benefit, na který nalákáte celou řadu kandidátů z různých věkových kategorií. Ocení ho například zástupci Generace X, kteří mají jak dospívající děti, tak staré rodiče. Volnější pracovní doba jim dává možnost skloubit rodinu s prací.

Tento benefit však potěší i mileniály, kteří touží po svobodě a nezávislosti. V práci pro ně nejsou tolik důležité finance jako čas, který jí věnují. Pro Generaci Z je flexibilní pracovní režim už běžný standard. 

Pokud odhlédneme od věkových skupin, je flexibilita rovněž vítaným atributem pro mladé maminky, studenty i seniory. 

 

 

Možnosti flexibility jsou pestré. Co je pro vaši firmu to nejlepší?

Existuje mnoho způsobů, jak dopřát zaměstnancům flexibilitu, po kterém touží. 

  • Flexibilní pracovní doba 

Pokud vaše firma není připravena na hybrid nebo full remote režim, můžete zaměstnancům nabídnout flexibilní pracovní hodiny. To znamená, že si zaměstnanec (po předchozí domluvě) určí, v jaké dny skončí dřív, v jaké zase bude pracovat déle.

  • Hybridní režim

To nejlepší z obou světů – to je hybridní režim. Zaměstnanec má možnost v daných dnech pracovat odkud chce, přesto ale nepřijde o sociální kontakt na pracovišti a důležité meetingy. Tato kombinace se ukázala jako nejoblíbenější a zároveň nejvíce produktivní.

  • Full remote práce

Full time remote práce představuje nejvyšší stupeň svobody, kterou můžete zaměstnancům dát. Není ale vhodná pro každého. Tento pracovní režim je nejčastější v oborech IT, audiovizuální činnosti, vydavatelství, telekomunikační nebo činnosti cestovních agentur a kanceláří (zdroj ČSÚ). Podle statistik se jedná hlavně o velké podniky a korporáty (250 + více zaměstnanců).

 

Jak je to s flexibilní pracovní dobou v Česku?

V zahraničí s hybridním či remote režimem uspěla celá řada firem, mezi něž se řadí třeba Apple, Microsoft, Spotify, Twitter, Upwork, LinkedIn nebo Pinterest. Jak je to v Česku?

 

Jak hodnotí nový režim zástupci tuzemských společností?

„U práce z domova nebo vzdáleně vidíme obrovskou přidanou hodnotu v efektivitě. Meetingy a porady, které dříve trvaly hodinu, se dají nyní smrsknout do čtvrt hodiny,“ popisuje Michal Šmída z Twisto.

I přes určité překážky sdílí pozitivní pocity také firma Liftago. „Fungovat pouze online je pro nás snadné, ukázalo se, že vzdáleně fungujeme skvěle. Ale musíme vyřešit kvalitu schůzek, když je část týmu online a část v kanceláři. To je výzva,“ říká Krátký z Liftago.

Nový flexibilní režim si chválí i ve firmě Welcome to the Jungle. „Dnes nám čtyřdenní pracovní týden otevírá zcela nové možnosti. Umožňuje nám nastavit cíle a nechat zaměstnance zorganizovat se dle svých potřeb, jak uznají za vhodné. Dochází k jistému přenosu odpovědnosti ze společnosti na zaměstnance, a to považuji za poměrně revoluční,” říká CEO společnosti Jan Klusoň. 

V Avastu sdílí vedoucí i zaměstnanci podobné nadšení. Díky svobodnější pracovní době mají lepší možnost skloubit pracovní a osobní život. „Aktuálně vnímáme velký přínos právě té flexibility, kdy si zaměstnanci mohou sami určit kdy a kde budou daný den pracovat a nemusí se tak stresovat, že si například nestihnou vyřídit své soukromé záležitosti. V tom vidíme i celkovou budoucnost práce,“ vysvětluje Martina Suchomelová z Avastu

Ať se nám to líbí, nebo ne, home office (full nebo part time) se stává čím dál rozšířenější formou pracovní spolupráce. Firmy, které si na tento trend zvyknou a implementují ho do své kultury, budou mít podle průzkumu spokojenější, produktivnější a loajálnější zaměstnance. A to je něco, co má na trhu práce cenu zlata.

 

 

Připravila: Petra Pruden