CoolClub pro IT odborníky

Úplně první virtuální skipasy v mobilu: Ne v Aspenu, ani Trentinu, ale v Kopřivné

25.01.2023

V případě, že patříte mezi milovníky zimních sportů, konkrétně lyží či snowboardu, zcela jistě znáte situaci u turniketu s hledáním skipasu. Rukavice musí dolů, lyžařské brýle nahoru a hon na papírový skipas po kapsách začíná. Díky určité modernizaci lyžařských středisek už sice papírové skipasy vystřídaly čipy nebo čipové karty, ale prohledávání kapes, zatímco se za vámi tlačí další nadšenci, zůstalo. Tomu je nyní ale konec, unikátní technologie umožňuje nahrát skipas do mobilu a veškerou práci za vás už obstará Bluetooth.

 

Novinky

 

Ačkoliv české skiareály zažívají další těžkou sezónu, lyžařské středisko v Kopřivné se nebojí investovat do inovací a unikátních řešení. A tak v Malé Morávce nedaleko Pradědu začali 11.1. fungovat virtuální skipasy.

Jedná se o světový unikát, který z Česka už brzy zamíří do zimních středisek po celém světě. Zájem o ně zatím projevili ve Španělsku, Kanadě a Spojených státech.

Skipas je možné zakoupit online a nahrát si ho do mobilního zařízení prostřednictvím aplikace Axess SkiWallet. Díky identifikaci nahraného skipasu křídly turniketu, se tak vyhnete prohledávání kapes a pouze plynule projdete turniketem.

Virtuální skipasy vám ušetří vratnou zálohu, vyhnete se frontě při jejich vracení, a přitom nebude nutné platit nastřelené celodenní vstupné, nemělo by totiž přesáhnout 600 Kč. Zároveň se na sjezdovku dostanou i ti, kteří si s sebou na kopec nechtějí brát telefon.

Nadále totiž bude možné využívat systém klasických skipasů.

Za vývojem tohoto řešení stojí mezinárodní společnost Axess, která se věnuje vývoji a implementaci odbavovacích a kontrolních systému, ať už ve sportovním, kulturním nebo zábavním průmyslu.

Mimo Bluetooth se nyní pracuje i se systémem rozpoznávání obličeje, ale jeho využití zde není na místě, vzhledem k šátkům přes obličej, lyžařským brýlím nebo helmě, tedy nevyhnutelnému lyžařskému vybavení.

 

 

Připravila: Petra Sauerová