CoolClub pro IT odborníky

7 nápadů, které zlepší produktivitu na pracovišti, a nebudou stát majlant

06.12.2021

Jak se v práci cítit spokojeně a mít stejně dobře naladěný tým spolupracovníků? Existuje několik technik, které zaručeně fungují: květiny, polohovací stůl nebo třeba pravidelné týmové akce. Připravili jsme pro vás 7 jednoduchých tipů, které nabudí produktivitu a zvýší spokojenost na pracovišti, aniž byste museli sáhnout hluboko do kapsy. Těžit z nich bude celá firma.

 

HRstack

 

1. Letní meetingy venku

Až budete chtít příště uspořádat poradu, co kdybyste místo rezervace pracovny šli ven? Výzkum provedený na Stanfordské univerzitě ukazuje, že 81 % lidí je po procházce kreativnější.

To přijde vhod zejména ve chvíli, kdy máte v plánu dělat brainstorming nebo řešit určitý problém. Uvidíte, že díky čerstvému vzduchu a pohybu se z vás budou nápady jenom sypat – navíc se hezky protáhnete a uvolníte ztuhlé svaly.

TIP: Venkovní meetingy jsou ideální pro malé skupinky do 5 lidí. 

 

2. Psychická podpora na pracovišti

Od roku 2020 se čím dál více řeší psychická pohoda na pracovišti. Na tuto potřebu zareagovala i firma VOS s well-being aplikací VOS.health. Aplikace funguje nejen jako digitální deník, ale  dokáže také vyhodnotit náladu svých uživatelů, a dokonce jim dát rady, jak ji zlepšit. Společně s tím nabízí dechová cvičení, afirmace či kontakty na odborníky v okolí. 

Z používání aplikace má přínos i samotný zaměstnavatel. Zabudovaná umělá inteligence anonymně zpracovává všechna data, což pomůže managementu určit nejčastější stresory a udělat rozhodnutí, jež přispějí k vyšší spokojenosti zaměstnanců. 

TIP: Jedná se o vynikající alternativu v případě, že si nemůžete dovolit najmout psychologa nebo přispívat svým zaměstnancům na terapie.

 

 

3. Polohovací stůl na stání

Sedět každý den v kanceláři na 8 hodin denně si dříve nebo později vybere svou daň – ať už v podobě bolesti zad, krku nebo hlavy. Vyzrajte nad ztuhlými svaly s polohovacím stolem na stání. Průzkumy ukazují, že při práci vestoje se vám bude lépe přemýšlet i soustředit.

Dělal to tak Hemingway, Masaryk, Jefferson i Napoleon, tak proč to nezkusit? Velkou výhodou takového stolu je to, že si ho můžete nastavit do správné výšky, takže si pracovní plochu připravíte na míru. Mnoho modelů jde rovněž sklopit, takže v kanceláři nezaberou žádné místo.

TIP: Ne všichni zaměstnanci budou preferovat tento způsob práce. Můžete nakoupit jen pár stolů na zkoušku a pozorovat, zda se osvědčí. 

 

4. Pravidelné týmové akce

Přátelský kolektiv je motorem produktivity a efektivity. Podpořte vztahy mezi vašimi zaměstnanci společnými akcemi na pravidelné bázi. Vůbec nevadí, pokud nemáte rozpočet na výlety nebo teambuildingy, jde to udělat ještě levněji.

Sportovci určitě ocení společné běhání, nesportovci třeba občasné snídaně v zasedačce. Úspěch by mohlo mít i promítání filmů ve firmě nebo vyrábění dekorací z vlastních materiálů. Ať už si zvolíte cokoliv, utužení vztahů je zaručeno.

 

5. Flexibilní pracovní doba

Podle výzkumu People Management 69 % respondentů uvedlo, že flexibilita v práci jim pomáhá udržovat rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem.

A jak pandemie ukázala, práce z domova nebo v neobvyklé době nemusí nutně narušit chod projektů, jak si někteří dříve mysleli. Proč stále trváme na klasickém pracovním rozvrhu? Možnost pracovat večer nebo z kavárny každý jistě uvítá.

TIP: Určete si pro flexibilní pracovní dobu pravidla. Domluvte se se zaměstnanci na dnech, kdy si mohou pracovní dobu naplánovat podle svého.

 

 

6. Rostliny v kanceláři

Vyšší produktivitu a lepší náladu může způsobit i taková maličkost, jako je zeleň na pracovišti. Málokdo ví, že rostliny pohlcují škodlivé látky z okolí a navozují příjemné pocity.

Některé druhy dokonce aktivně čistí vzduch – například Filodendron dokáže pohltit až 90 % formaldehydových výparů ve vzduchu. Vedlejším benefitem je i to, že zkrášlí a zútulní celou kancelář, takže vám práce půjde pěkně do ruky. 

TIP: Nejlépe se na pracoviště hodí fíkusy, sukulenty, palmy nebo kapradiny. Jejich doménou je zejména jednoduchá údržba. 

 

7. Dostatek přirozeného světla

Věděli jste, že přirozené světlo má vliv na naši psychickou pohodu a schopnost koncentrace? Podle výzkumů zvyšuje dostatek denního světla produktivitu až o 15 %?

Mimo to má také pozitivní dopad na fyzickou stránku, zejména na imunitní systém, zrak a správné fungování biorytmů. Jeho nedostatek může naopak vyústit v únavu a frustraci.

Pokud máte v kanceláři nedostatek světla, můžete to vyřešit tím, že stoly přesunete blíže k oknům. I takový malý krok může výrazně zlepšit vaše well-being. 

TIP: Výborně mohou pomoci taky LED lampy s imitací denního světla, například Luli Lamp nebo Beurer TL 50. 

 

Připravila: Petra Pruden