CoolClub pro IT odborníky

iOS 15 a vše, co potřebujete vědět, než si aktualizujete svůj iPhone

24.09.2021

Nový software společnosti Apple je nyní ke stažení. Tuto novinku oznámila společnost na svém posledním eventu společně s dalšími novými produkty. Nejnovější verze operačního systému iOS15 byla nejdřív k dispozici vývojářům k testování, bezplatně stáhnout ji lze od 20. září.

 

Novinky

 

Co nového si pro nás nový iOS připravil?

 

Face ID i s maskou

Nový operační systém disponuje zajímavými funkcemi, mimo odemykání iPhonu pomocí Face ID s maskou, zákazu aplikacím ve sledování pro reklamní účely nebo výběru ze čtyř hlasů Siri, které jsou k dispozici u předchozích iOS. 

 

FaceTime s Androidem

iOS 15 má i další novinky, mezi nimiž najdeme možnost FaceTime hovorů s uživateli Androidu, snadnější sdílení iMessage a nebo třeba lepší pokyny v Mapách. FaceTime má následující vylepšení – prostorový zvuk, díky kterému budou videohovory přirozenější a realističtější. Zvuk bude vycházet z pozice mluvčích na obrazovce, to přidá celému hovoru na autentičnosti.

FaceTime bude umožňovat také rozčlenění účastníků hovoru do mřížky, plánovat si hovory a sdílet na ně odkazy, které budou přístupné i pro Android a Windows zařízení.

 

iMessage a playlisty

iMessage bude posílat více fotografií, které se při odeslání zobrazí jako dynamická koláž.

Při sdílení novinových článků a playlistů budou posléze k nalezení v nových záložkách v aplikacích Zprávy a Apple Music. Updatem prošly i Mapy, selfie kamera a další aplikace.

 

3D body v mapách

Mapy byly aktualizovány a přináší tak výškové údaje, barvy silnic, ještě více popisků, 3D body podle kterých se lze dobře orientovat, vylepšený noční režim a spoustu dalších funkcí usnadňujících cestování, a to jak pěší, tak i pro motoristy.

 

Wallet a průkazy

Protože updatem prošel i fotoaparát a selfie je u iOS 15 s funkcí rozpoznávání obličeje, bude možné v budoucnu ověřovat digitální průkazy v aplikaci Wallet. Díky tomu bude možné v iPhonu nosit digitální verze průkazů vydaných vládou, například řidičský průkaz nebo třeba občanku.

Tato funkce bude ale podle všeho dostupná pouze uživatelům v USA a v původní verzi systému zatím není.

 

Live Text čte z fotek

Live Text je funkce, která dokáže načíst text z jakkoliv pořízených fotografií (například různě natočených či rozmazaných, pořízených i přijatých) a díky neuronovému čipu jej umožní zkopírovat například do poznámek.

Tato verze podporuje zatím jen 7 jazyků, čeština mezi nimi bohužel chybí. Kromě toho iPhone detekuje objekty na fotkách a nabídne možnost vyhledat o nich více informací.

Jak si tedy stáhnout iOS 15?

Jednoduše. Apple zařízení, pro které je aktualizace systému k dispozici, vám automaticky zašle oznámení o možnosti aktualizace. Pak už stačí si jen užívat nové vychytávky, které společnost svým uživatelům nabízí.

 

 

Připravila: Erna Březinová

Foto: Apple.com