CoolClub pro IT odborníky

5 aplikací, které vznikly v souvislosti s COVID-19: Využijete je i vy?

07.04.2020

Programátoři dali dohromady několik užitečných aplikací a platforem, které mají za časů koronaviru pomoci všem, kteří to potřebují – od seniorů až po drobné podnikatele nebo firmy. Co nabízí? A jak velký potenciál tyto nově vzniklé platformy mají?

 

Magazín

 

Přestože pandemie koronaviru přinesla mnoho negativních událostí, stejná krize rovněž přiměla odborníky dát hlavy dohromady a vytvořit něco, co lidem v aktuální situaci ulehčí. Řeč není pouze o lékařích a vědcích, ale také programátorech a IT specialistech, kteří přišli na svět s neuvěřitelně užitečnými aplikacemi a webovými platformami. Jaké to jsou?

 

Seniore.org a propojuje seniory s dobrovolníky

Přestože senioři patří v souvislosti s koronavirem do nejvíce ohrožené skupiny, nejsou na to sami. Na pomoc jim přichází mnoho ochotných dobrovolníků, jež nabízí svou podporu a výpomoc s běžnými denními úkony. Díky nové aplikaci Seniore.org mohou tyto dvě skupiny komunikovat konečně napřímo.

„Aplikace propojuje dobrovolníky se seniory. Je to mapový podklad, na který se můžete přihlásit ve dvou rolích – buď jako dobrovolník, nebo jako senior, který potřebuje pomoci. A tyhle dvě skupiny se najdou,“ vysvětluje fungování platformy CEO Michal Svoboda. Cílem této aplikace je to, aby měli senioři vždy možnost využít pomoc druhých a nemuseli vycházet ven, pokud nutně nemusí. Ne ve všech oblastech je totiž dostupná služba s rozvozy, a to uvádí seniory do nevýhody. „Nejezdí tam žádný Rohlík, žádná Pilulka, není tam Uber a místní důchodci jsou odkázaní čistě na své osobní kontakty,“ dodává Svoboda.

Prozatím je dobrovolnická služba rozdělena do dvou kategorií: venčení psa a nákupy. S počtem přibývajících dobrovolníků a většího zájmu ze strany seniorů samozřejmě budou přibývat také další způsoby, kterými mohou dobrovolníci pomoci. Podle Svobody se do aplikace přihlásily už desítky z nich.

 

 

Nakup bezpečně umožňuje lidem vyřídit nákupy bez rizika

Tomáše Čupra není nutno dlouze představovat. Většina z nás ho zná zejména z veleúspěšné firmy Rohlík.cz, která rozváží lidem domů zboží všeho druhu. V současné době má na svém kontě také nově platformu Nakup bezpečně, jejíž cílem je digitalizace každého obchodu v České republice.

Důvodem pro její spuštění je aktuální nemožnost sociálního distancování při běžných nákupech. „Nakupovat musíme všichni. Obchody ale stále zůstávají místem s vysokým rizikem nákazy, pro vás i personál. Čím dříve zastavíme šíření koronaviru, tím dřív bude zase vše v normálu,“ uvádí Čupr na stránkách svého projektu. Díky této platformě mohou lidé dál nakupovat ve svých oblíbených potravinách, drogeriích i lékárnách, jen o něco bezpečněji. Nákup se vyřídí online, obchod objednávku připraví a na nakupujících je pouze vyzvednutí – bez dlouhého vybírání, čekání ve frontě a obav z nakažení.

 

Mapy.cz nabízí funkci trackování nemocných

Aplikaci Mapy.cz už pravděpodobně znáte – mnoho z nás by bez ní na výletech neudělalo ani krok. Kromě navigace dnes plní také novou funkci, a to trackování nemocných. Tato funkce byla do aplikace speciálně přidána v důsledku koronavirové pandemie a má za účel předcházet jeho šíření. Jak to funguje?

Stačí, když si uživatelé aktualizují nejnovější verzi Map a v nastavení povolí sdílení své polohy. Od té doby mohou od aplikace dostávat upozornění, pokud se dříve ocitnuli v blízkosti nakaženého.  „V tomto okamžiku byste třeba šel za dva týdny na testování a zjistil, že jste pozitivně testovaný na koronavirus, dal byste souhlas se sdílením své polohové historie. V tom okamžiku vaše historie je historie pohybu infikovaného člověka – a všem lidem by přišla zpráva,“ komentuje význam nové funkce Martin Jeřábek, manažer týmu Mapy.cz.

Pro získání upozornění však nehraje roli jenom poloha, ale také čas. Aplikace svému uživateli ohlásí pouze takové případy, pokud strávil s nakaženým člověkem například 10-15 minut. Tvůrci Map si kladou za cíl zvýšit informovanost a zlepšit prevenci.

 

Online všem pomáhá drobným podnikatelům

Na podobném principu jako Grason vznikla i zbrusu nová platforma Online všem, která má za cíl pomoci drobným podnikatelům, jejichž business momentálně pokulhává. Stačí vyplnit jeden krátký formulář a čekat na prvního klienta. Firmy či jednotlivci uvidí váš profil a mohou vás kontaktovat s konkrétní zakázkou.

„Chceme pomoci živnostníkům, marketérům, trenérům, terapeutům a dalším jednotlivcům, kteří dříve pracovali offline, přesunout jejich business online. Na našem marketplace můžete přidat nejrůznější typy aktivit od kurzu vaření, konzultace kampaně, lekce jógy, po online marketing školení,“ píšou zakladatelé na stránkách projektu. Tato platforma je zcela bezplatná a již nyní má na svém kontě stovky registrací a nových nabídek.

 

WHO aplikace zodpovídá na nejčastější otázky o koronaviru

Na závěr do soudku tentokrát přidáme jednu zahraniční aplikaci, která byla speciálně vytvořena pod záštitou WHO (Světové zdravotnické organizace). Její účel je jasný: odpovědět na množící se otázky spojené s koronavirem jasně a srozumitelně.

Jak přesně vypadají symptomy? Kolik nakažených je v mém městě? Kdy mám vyhledat odbornou pomoc? Toto všechno jsou otázky, které slýcháme dnes a denně. Proč tedy nemít odpovědi na jednom místě? Skupina lékařů a inženýrů tak dala hlavy dohromady a vytvořila aplikaci, která na všechny takové otázky odpoví. Daniel Kraft, americký lékař, který se podílí na jejím vzniku, říká, že aplikace bude mít otevřený zdrojový kód, což znamená, že ji budou moci bezplatně využívat lidé po celém světě a mít spolehlivé informace hned z první ruky.

 

Krize přinesla nové možnosti

V reakci na koronavirus se na scéně objevilo mnoho užitečných aplikací, které jsou vytvořeny na bázi solidarity a touhy pomáhat. Dobrou zprávou je, že počet nově zveřejněných kousků stále roste – už za malou chvíli se tak můžeme těšit na ještě pestřejší a rozmanitější aplikace, které hranice aktuálních možností posunou zase o kousek dál.



Připravila: Petra Pruden