CoolClub pro IT odborníky

Somnium Space otevírá novou kapitolu v historii metaverza. Co přinese?

23.08.2023

Virtuální svět Somnium Space posiluje své postavení na trhu a dále rozšiřuje své působení. Nyní svou investicí do Sansaru otevírá mezi metaverzy portál. Co to konkrétně pro uživatele znamená?

 

Novinky

 

Společnost Somnium Space opět strategicky investovala do pokročilých technologií spojených s virtuálními světy. V současné době tímto krokem manifestuje odhodlání dostat metaverze do zcela nového spektra interaktivních možností a stupně propojenosti. Ty dávají smysl novým formám uživatelského zážitku.

To, že v metaverzech vznikají věci, je již naprosto běžné. Lidé v nich i za desítky milionů korun skupují prázdné virtuální pozemky nebo prodávají své vylepšené avatary za desetitisíce. Ve virtuálním světě se zkrátka staví domy, malují obrazy nebo vylepšují auta.

 

Propojení světů

Doposud ale nebylo možné fungovat mezi světy. Zkrátka to, co jste si vyrobili, koupili nebo byli v jednom světě, nefungovalo obvykle v jiném. Aktuální investice Somnium Space, Artura Sychova, do dalšího virtuálního světa s názvem Sansar, by to měla změnit.

Projekt Sansar vytvořili autoři asi toho nejznámějšího metaverza Second Life, v němž si za celých 20 let existence, vytvořilo svůj účet přes 70 milionů uživatelů. Tvůrci Second Life ale prodali a jeho vlastníkem se stala společnost Sansar.

A ve stejnojmenném metaverzu nyní koupila svůj nespecifikovaný podíl právě Somnium Space, a to za několik set tisíc eur. Zároveň se Sychov stal součástí nejužšího vedení, tedy členem představenstva Sansaru.

Sychov sám uživatelům představuje tento krok, jako příležitost pro budoucnost sociální virtuální reality, která je nejen otevřená, ale tako propojitelná.

Chance Richie, CEO Sansaru, na druhou stranu zase věří, že investice od Somnium Space významně podpoří rozvoj platformy, zrychlí vývoj, vylepší jednotlivé funkce i uživatelské prostředí. Především budou ale finance směřovat na to, aby oba světy navzájem, plně propojili. Ačkoliv nyní běží každý na jiné technologii.

Jejich společným cílem tedy je, nastavit fungování obou světů tak, aby mezi nimi uživatelé dokázali bez problémů procházet i se svým vlastnictvím. Zároveň budou moci platit v obou světech stejným systémem, na kterém aktuálně společnost Somnium pracuje.

Avatar může fungovat, jak v jednom, tak i ve druhém světě, to už je vyzkoušené, a tak nezbývá než mezi oběma metaverzy otevřít portály. Jednoduše tak v budoucnu avatar vstoupí do brány a během méně, než deseti vteřin se objeví v jiném světě.

 

Připravila: Petra Sauerová