CoolClub pro IT odborníky

Mafia: Definitive Edition. Remake, který měl ještě zůstat v péči vývojářů

02.11.2020

Po zklamání jménem Mafia 3 jsem již moc nadějí do nového herního přírůstku do této série nedával. Naštěstí tento díl nezklamal a dočkali jsme se plnohodnotného remaku nejslavnější české hry Mafia: The City of Lost Heaven. Pracovali na něm vývojáři z Hangar 13, v němž pracují i Češi z pražského a brněnského studia.

 

PlayCool

 

 

Nabídka, která se neodmítá

Příběh mafie je moc dobře znám, ale i tak se vývojáři nebáli a změnili několik scén v příběhu. Jádro příběhu zůstává stále stejné a také všechny zásadní události zůstaly beze změny. Příběh začíná tak, jak si pamatujeme: hlavnímu hrdinovi Tommymu zkříží cestu mafiáni Paulie a Sam, kterými je nucen pomoci utéct před znepřátelenou rodinou. Poté, co jim pomůže, se dostává do nešťastného sledu událostí. Přidává se do mafiánské rodiny a postupně se z něj stává jeden z nejschopnějších pěšáků famílie.

Změn se dočkala především pozdější část hry, ve které je více scén se Sárou. Z příběhové linky byly odstraněny vedlejší úkoly, a tak je ze hry větší koridorovka než originál. Můžete si je ale zahrát ve vedlejším režimu volné jízdy. Ze hry tedy není pravý open world jako například ve druhém díle.

 

 

Nový kabátek

Při předělávání hry do nového grafického kabátku se vývojáři také pustili do několika změn, a to především postav či města Lost Heaven. Původní předlohou je Chicago, které je v remaku ještě živější a uvěřitelnější než v originále. Až na pár změn názvů oblastí má centrum města více výškových budov a čínská čtvrť je nyní více specifická v architektuře a obyvatelstvu, které odpovídají dobovým čínským komunitám. Navíc se dá projíždět celým městem bez žádných načítacích obrazovek a neviditelných zdí. Řada postav se změnila na vzhled jejich hereckých protějšků a proto se skalním fanouškům originálu nemusí zamlouvat.

Mně osobně se líbí a s doplňujícím českým dabingem, který bych zařadil mezi jeden z předních herních dabingů, se do hry lehce ponoříte. Navíc v dnešní době, kdy většina her už nedostává ani oficiální české titulky, se jedná o chvalitebný výkon od 2K.

 

 

Slabší stránka

Přestřelky jsou zábavné a bavilo mě používat různé dobové zbraně, bohužel jich ve hře moc není, a tak jsem většinu času používal pouze Colt nebo Tommy gun. Animace jsou převzaty z Mafie 3 a některé animace do hry nesedí. Oproti třetímu dílu zde nejste stroj na zabíjení.

Systém boje zblízka zaostává a ve hře ani nemusel být, nepřidává nic zajímavého a není moc dobře zpracovaný, naštěstí vás hra nenutí ho používat po prvních pár hodinách.

Řízení není oproti první Mafii tak hluboce propracované a snaží se vám dodat pocit simulace, který není tak trestající. Myslím si, že není špatné a věřím, že některým lidem se bude líbit. Umělá inteligence moc rozumu nepobrala. Nepřátelé se pohybují chaoticky a často běhají ze strany na stranu či vystrkují hlavy, až vám přijde, že čekají na to, až je popravíte. Celkově je tedy umělá inteligence průměrná a při některých situacích až podprůměrná.

 


Redakční hodnocení

Nový kabátek hře sedne a někdy až filmovým zpracováním vás zaručeně uchvátí. Kde hra upadává, je hratelnost. Ať se jedná o umělou inteligenci či boje na blízko. Myslím si, že hře by pomohlo ještě pár měsíců zůstat v péči vývojářů. Otevřený svět je krásně zpracovaný a příběh není zase tak špatně přepsán, ale některé kultovní hlášky mi ve hře prostě chybí. Hudební zpracování je bez vadně provedený a znovu si poslechnout nově nahranou úvodní znělku stojí za to. Dabing přes některé malé chyby ve výslovnosti či hlasitosti dialogů se mi líbil a myslím si že se jim povedl.

Mafia: Definitive Edition si zaslouží 8/10 už jen za to, že se pustili do takové celkové předělávky a myslím, že jim to vyšlo.

 

 

Foto: mafiagame.com

 

 

Připravil: Petr Svoboda