CoolClub pro IT odborníky

Nová éra průzkumu vesmíru: NASA oznámila, kdo dopraví na Měsíc posádku astronautů

27.04.2021

Raketová společnost amerického podnikatele a milionáře Elona Muska bude mít tu čest jako jediná dopravit další lidi na povrch Měsíce v programu s názvem Artemis. Národní úřad pro letectví a vesmír si vybral pro tento důležitý úkol kosmickou loď z dílny SpaceX s názvem Starship. Stane se tak poprvé od dob Apolla.

 

Novinky

 

Návštěvu Měsíce umožní astronautům v programu Artemis americký podnikatel a milionář Elon Musk a jeho společnost SpaceX ve spolupráci s NASA. Vesmírná agentura v pátek oznámila důvody svého rozhodnutí.

SpaceX je vysoce postavený výrobce raket a satelitů, který poskytne prostředky pro program Artemis, jehož cílem je vyslat první astronauty na Měsíc od posledních pokusů posádky Apollo. Společnost SpaceX už pro tuto misi vyvinula speciální kosmickou loď nové generace Starship. Je vybavená speciálními bezpečnostními, přistávacími mechanismy, špičkovým navigačním systémem, tepelnou ochranou a dalšími prvky zajišťujícími bezpečnou přepravu.

Starship je navržena tak, aby byla schopná dopravit posádky na Měsíc, Mars a další planety a má za sebou několik testovacích letů, které nebyly moc úspěšné. Při každém pokusu o přistání následoval výbuch, Elona Muska to ale neodradilo a testuje dál.

NASA na tiskové konferenci k této spolupráci uvedla, že SpaceX bude muset provést bezpilotní zkušební přistání Starship na Měsíci, než bude moci přepravit první lidskou posádku. Bude létat mezi oběžnou dráhou a povrchem Měsíce a převážet lidskou posádku, zásoby, vybavení a vědecké vzorky pro možnost rozsáhlého zkoumání povrchu.

SpaceX získala zakázku NASA a porazila své konkurenty tím, že za tuto práci nabídla nejmenší částku a to 2,9 miliardy dolarů. Napřed oproti svým konkurenčním společnostem je i co se týče vývoje, už dlouho má v plánu poslat Starship na Měsíc a Mars, ať už s podporou NASA nebo bez ní. Zakladatel společnosti SpaceX Elon Musk má do budoucna velké plány. Jeho vizí je, že se lidstvo rozšíří a stane se podle jeho slov „multiplanetárním druhem“.

 

Erna Březinová