CoolClub pro IT odborníky

Tesla a CureVac spojily síly, výsledkem je první 3D tiskárna léků a vakcín

24.04.2021

Společnosti představily prototyp 3D farmatiskárny, která má tisknout léky i vakcíny na bázi mRNA a změnit celý farmaceutický průmysl. Složitou logistiku mRNA vakcín by farmatiskárna vyřešila tak, že by je na základě digitálního receptu fyzicky namíchala přímo na místě pacienta. První vakcíny má tiskárna vytisknout letos v létě.

 

Novinky

 

Vakcíny na bázi mRNA, které má německá biotechnologická společnost CureVac uvést na trh v nejbližší době, a které fungují tak, že se imunita očkovaného nabudí částí genetického kódu viru, provází složitá logistika. Aby zůstaly účinné, musejí být během přepravy z velkokapacitních fabrik skladovány v teplotách nízkých až minus 80 stupňů. A právě tuto komplikaci by 3D farmatiskárna vyřešila.

Podle Ingmara Hoerra, šéfa CureVacu, by měla tiskárna fungovat jednoduše: bude stát v čistém prostředí ordinací lékařů či lékáren (na provoz jí stačí připojení do elektrické zásuvky) a po dodání potřebných chemických látek a činidel, a nasdílení konkrétního receptu přes internet pak namíchá požadované množství potřebné látky. Tak by se mohly tisknout léky na míru jednotlivým pacientům přímo „na místě“ a bez složité a nákladné logistiky. Sám Hoerr popsal toto revoluční zařízení jako lednici, miniaturní farmaceutickou laboratoř, která umí tisknout mRNA.

Za vznikem této minilaboratoře, která má rozměry běžného automobilu a dá se snadno převážet, stojí spolupráce CureVacu a Tesly Elona Muska. CureVac měl nápad na podobné „chytré“ zařízení již před několika lety, měla však jen technologii a postup. Na samotné zařízení, které by léky a vakcíny připravovalo v praxi, dosáhnout neuměla. Proto své síly spojila s německým lídrem v automatizaci průmyslu, kterého v roce 2017 koupila Tesla a tento projekt v podstatě zdědila. Elon Musk byl z nápadu 3D farmatiskárny nadšený a na svém Twitteru ho okomentoval slovy: „Léčba spousty nemocí se stane záležitostí softwaru.“

Testování prototypu 3D farmatiskárny a tisk prvních vakcín by se měl rozjet letos v létě, sériová výroba je však dle společnosti otázkou několika let. Posláním 3D farmatiskárny je připravovat vakcíny či léky (např. na léčbu rakoviny) na místě potřeby a být schopna převést digitální recept na fyzickou přípravu mRNA pro konkrétního pacienta.

 

 

Připravila: Alena Čálková

Foto: curevac.com