CoolClub pro IT odborníky

Recenze hry: The Callisto Protocol

18.01.2023

Když Striking Distance Studios, v čele s Glenem Schofieldem, prvně ukázalo trailer na The Callisto Protocol, srdce nejednoho fanouška zaplesalo. Někdo doufal, že zde máme přímého nástupce Dead space, někdo doufal, že budeme mít novou, srovnatelně dobrou hru. The Callisto Protocol je titul vyvolávající mnoho rozporuplných pocitů a názorů. Pojďme se tedy podívat na zoubek této dlouho očekávané novince.

 

PlayCool

 

Přes snahu tvůrců (záměr, nebo náhoda?), aby hra podle trailerů vypadala co nejvíce jako Dead Space s lepší grafikou, nás samotná hra hned na začátku vyvede z omylu. Vžíváte se do role pilota Jacoba Leeho, který má s parťákem Samem dopravit do vězeňské kolonie Black Iron, nacházející se na Jupiterově měsíci Callisto, podivnou „zásilku“.

A ač bychom oběma vesmírným dobrodruhům přáli hladký průběh mise, hra má pro nás jiné plány. Zásilka přilákala pozornost teroristické skupiny, jíž velí Dani Nakamura a nikoho tedy nepřekvapí, že tento střet skončí katastrofou a loď ztroskotá.

Sam nemá šanci a umírá bolestivou smrtí, zatímco Jacob a Dani se dostávají do rukou nekompromisních vězeňských dozorců, kteří je okamžitě zajmou, očíslují a vsadí do cely. Slova, že jejich život již nikdy nebude jako dřív, nemůžou být blíže pravdě. Netrvá totiž dlouho, než se celým komplexem začne šířit podivná nákaza!

 

 

Výzva pro nervy

A zde je dobré zmínit jednu z větších zvláštností ve vyváženosti soubojů. Hra nenabízí zrovna snadný průchod, naopak je to chvílemi výzva pro nervy a v některých částech komplexu se můžete ošklivě zaseknout.

Nábojů ani peněz není nazbyt, a tak se většinou musíte spoléhat na chladné zbraně nablízko, správně načasované úhyby a krytí. A velmi pečlivě volit, jaké vybavení vylepšovat, kdy použít lékárničku a kolik nábojů na koho vyplácat.

S touto obtížností, která člověka baví svou vyzývavostí, se však tlučou momenty, kdy lidi, kteří se teprve mění na „mutanty“ lze zabít prakticky na 3 zásahy (samozřejmě pokud to stihnete, než se promění), stejně jako extra smrtící droidy. Cca tři zásahy do hlavy a jsou tak maximálně jako železo do šrotu. Nicméně, ani váš hrdina není zrovna odolný, proto není na místě cokoliv podceňovat.

 

 

Povedený audiovizouální kousek

Titul je ovšem povedeným audiovizuálním kusem. Když vidíte veškeré detaily odporných těl svých nepřátel, když jdete stokou a vaše postava zůstane odporně umazaná, když pod maskou vidíte kapky potu, stejně jako děsivé zvuky skřípějících plechů, nebo skučících nepřátel, vše dotváří skvělou atmosféru.

Ač pro mnoho fanoušků bylo zklamáním, že si hra neudržuje konstantně napjatou atmosféru, za lidi z týmu „leknu se i prásknutí dveří“ můžu s klidem říct, že hra je děsivá tak akorát.

Vzhledem ke skutečnosti, že The Callisto Protocol je pomyslným dítětem stejného člověka, který vytvořil Dead Space, podobností ve hře najdete víc, než by bylo nezbytně nutné. Je to však věc, která jednoho může štvát, jiného těšit. Pak už jen záleží, do které skupiny fanoušků patříte vy.

Však není nic jednoduššího, než si hru zkusit a udělat si vlastní stanovisko!

 

Tip! Elden Ring je ultimátní hra roku: Alespoň podle Golden Joystick Awards

 

 

Připravila: Lucie Sovová
Foto: Steamstatic, https://cdn.akamai.steamstatic.com