CoolClub pro IT odborníky

Digitální nomádství: spojte práci s cestováním!

15.07.2019

V poslední době se stává digitální nomádství značným trendem. S omezeným množstvím dovolené v zaměstnání a rozvojem digitálních technologií přibývá těch, kteří pracují online a díky tomu se přesouvají mezi různými destinacemi. Pro koho je digitální nomádství vhodné a co tento životní styl obnáší?

 

Magazín

 

Kdo je digitální nomád?

Jedná se o člověka, který si na chleba vydělává prací přes internet a zároveň se přesouvá z místa na místo. Někteří nomádi takto cestují dlouhodobě, jiní se pouze vyhýbají naší studené zimě, existují však i tací, kteří pravidelně střídají domácí prostředí a práci na cestách.

 

Pro koho je tento životní styl vhodný?

Dobrou zprávou je, že digitálním nomádem se může stát v podstatě každý. Tento způsob práce totiž není dostupný jen pro freelancery, ale často se nomády stávají i lidé s běžným zaměstnáním. Mimo to, digitálními nomády mohou být lidé s různými povoláními – grafici, IT specialisté či copywriteři jsou jen zlomkem z nich. Byť může představa digitálního nomádství působit jako idylka, je třeba si přiznat, že tento životní styl není vhodný pro každého. Někomu nebude vyhovovat přesun mezi různými místy, jiný může mít problém s efektivitou práce v odlišném prostředí. Pokud vás však tato představa láká a máte tu možnost, doporučujeme nomádství rozhodně vyzkoušet. I v případě, že by vám tento typ práce nevyhovoval, jistě půjde o cennou zkušenost.

 

S čím počítat?

Nic není černobílé a tak má i digitální nomádství své klady, ale i zápory.

 

Výhody

  • Navštívíte nová místa a poznáte život místních lidí mnohem lépe, než během dovolené
  • Seznámíte se s novými lidmi z celého světa a možná navážete pevná přátelství
  • Digitální nomádství pro vás bude z pracovního hlediska velmi cennou zkušeností – vyzkoušíte si, jestli vám takový druh práce vyhovuje, či nikoliv
  • Stanete se (nebo alespoň částečně) pány svého času
  • Podle výběru destinace se mohou snížit vaše náklady na živobytí

 

Je vše tak růžové?

  • Byť je díky sociálním sítím možné komunikovat s dalšími lidmi odkudkoli, pravděpodobně vám přesto bude chybět rodina a přátelé
  • Je třeba počítat jak s dobrými, tak špatnými dny (což však platí, koneckonců, i doma)
  • Pokud nebudete mít pevnou vůli, můžete mít problém s efektivitou práce
  • Komunikaci s klienty či zaměstnavatelem může komplikovat časový posun
  • Podle výběru destinace mohou vzrůst vaše náklady na živobytí

 

 

Kde se inspirovat?

Je pro vás představa tohoto životního stylu lákavá? Rádi byste nahlédli do života digitálních nomádů? Podívejte se na tyto weby a inspirujte se!

 

Matous-vins.cz

O Matoušovi jste už možná slyšeli – jak uvádí i na svém webu, je jedním z autorů známé knihy Travel Bible. Matouš dle jeho slov zanechal studia na vysoké škole a začal se věnovat tomu, co ho baví. Od té doby procestoval již řadu zemí, stal se autorem výše zmíněné knihy, natáčí, fotí a přednáší. Na webu se mimo jiné můžete podívat na zápisky z jeho cest.

Loudavým krokem

Tento mladý pár cestuje po světě již nějakou dobu. Oba pracují 100% online, mimo jiné také píší inspirativní blogy Loudavymkrokem.cz a Powerofdoing.blog. Na jejich webech najdete tipy na cesty i rady pro práci na dálku.

Digitalninomadstvi.cz

Řadu informací o životě digitálních nomádů se můžete také mnohé dozvědět na webu Digitalninomadstvi.cz. I tento web doporučujeme navštívit, nebudete litovat!

Nebýt svázán prací je snem mnohých lidí. Díky dnešním technologiím je již možné během posezení v kavárně v Chiang Mai řešit pracovní věci v Česku. Pokud tedy i vás digitální nomádství láká, neváhejte a hledejte možnosti, jak tohoto životního stylu dosáhnout!

 

 

Kam vycestovat jako digitální nomád? 5 nepříliš typických destinací!

Pod typickými destinacemi digitálních nomádů si řada z nás představí Bali či Chiang Mai. My se dnes však nebudeme soustředit na tyto typická místa – ba naopak! Pojďte se s námi podívat na 5 zajímavých destinací, které jsou pro digitální nomády méně typické, rozhodně však stojí za návštěvu!

 

1.    Kypr

Kypr nabízí hned k nomádění hned několik větších měst – Paphos, Limassol či Larnaca jsou nejznámější z nich. Ačkoli se od sebe drobně liší, vedle jistě nešlápnete s kteroukoli z nich. Dle dalších digitálních nomádů, kteří hodnotili tuto destinaci na webu Nomadlist.com, se například v případě Limassolu jedná o bezpečnou destinaci, kde lze nalézt dostatek zábavy, zároveň je zde dobrá kvalita vzduchu a není problém komunikovat zde v angličtině. Také počasí je na Kypru velmi přívětivé. Na druhou stranu je nutné počítat s vyšší cenou.

Na Kypru nomádila také blogerka Hanka Šormová. Vše popisuje ve svém článku, kde mimo jiné zmiňuje klady i zápory své zkušenosti. Přikládá také finanční rozpočet její 15denní cesty. Článek zkrátka stojí za přečtení!

 

2.    Jeju Island (Jižní Korea)

A co zamířit do Jižní Koreje? V destinace s názvem Jeju Island můžete dle hodnocení ostatních nomádů očekávat rychlý internet, vysokou bezpečnost či nízké ceny. Zároveň však neočekávejte divoký noční život. S angličtinou zde často také příliš nepochodíte. Rychlost internetu je zde sice údajně na poměrně dobré úrovni, o kvalitě ovzduší se to již bohužel říct nedá. I přesto je toto místo hodnoceno velmi dobře – ostatní nomádi mu udělili 3,6 bodů z 5!

 

3.    Balaton (Maďarsko)

Nomádit však nemusíte jen na druhém konci světa. Stačí se vypravit například k jezeru Balaton. Kromě toho, že tam i autem dorazíte za pár hodin, můžete se těšit na super rychlý internet, nízké ceny či dostatek možností zábavy. Tato destinace má samozřejmě i svá negativa. Pokud však nechcete hned podnikat daleké cesty, ale chcete si vyzkoušet digitální nomádství poblíž domovině, je Balaton jednou z ideálních možností.Cena za ubytování bývá navíc poměrně přátelská.

 

4.    Taipei (Taiwan)

Méně obvyklou destinací je také Taipei, hlavní město Taiwanu, jehož dominantou je Taipei 101, osmý největší mrakodrap světa. Tuto destinaci hodnotí digitální nomádi opravdu velmi dobře – průměrné hodnocení činí 4,14 bodu z 5. Kromě rychlého internetu oceňují cestovatelé také bezpečnost, rasovou toleranci, nebo také noční život.

 

5.    Antalya (Turecko)

Jako poslední destinaci, která není zcela typickým útočištěm digitálních nomádů, si představíme turecké město Antalya. Digitální nomádi chválí vysokou bezpečnost, skvělou kvalitu vzduchu a dostatek míst k práci. Je naopak třeba také počítat s nižší rasovou tolerancí či úrovní nemocnic. V neposlední řadě zde také budete mít občas problém dorozumět se s místními anglicky.

 

Ať už plánujete vyzkoušet digitální nomádství, či jen míříte na dovolenou, podívejte se na 7 aplikací, které se vám na cestách budou hodit.

 

 

Připravila: Martina Opravilová