CoolClub pro IT odborníky

Kindle slaví 15 let!

29.11.2022

Legendární čtečka Kindle slaví letos v listopadu 15. narozeniny. Začínala s přístupem k 90 tisícům knih, zatímco dnes jich má "na skladě" 13 milionů. Kindle patří k nejoblíbenějším čtečkám, proč? A jak vlastně začala Kindle success story?

 

Novinky

 

Nejstarší model vyšel poprvé 19. listopadu 2007. V den uvedení na trh byl vyprodán během prvních pěti hodin. Za patnáct let, které uběhly od spuštění prodeje, se v technologickém průmyslu objevily chytré telefony a tablety. Ty oblast elektronických čteček překonaly. I přesto Kindle dál přitahuje nové uživatele tím, že nabízí nejpřirozenější knižní zážitek s minimálním namáháním očí.

Vlastnosti a funkce Kindle prošly v průběhu let výraznými změnami. Baterie prvního modelu Kindle se musela nabíjet každý druhý den, pokud bylo zapnuto bezdrátové připojení. Vnitřní paměť byla 250 MB. Tato velikost dat stačila v průměru na 200 knih. Přístup měl k 90 000 knihám.

Dnešní čtečka dokáže díky 16 GB úložiště pojmout tisíce knih. Bez nabíjení vydrží až šest týdnů a v Kindle Store má přístup k 13 milionům knih. Pozitivní je také jeho malá hmotnost a pokles ceny oproti originálu. Původní cena se pohybovala kolem 399 dolarů, nyní začíná na 99 dolarech.

Čtečky mají ale i své odpůrce. Co nejčastěji řeší? Někdo má radši šustivý papír, někdo si k papírové knize potřebuje přivonět. Odpůrcům elektronických knih, kterým vadí absence "vůně papírové knihy", ale zavřel pusu prodejce vonný sprejů DuroSport Electronics, který přišel s produktem spreje s vůní knih Smell of Books. K mání je rovnou 5 takových vůní v cenách od 4.99 do 28.99 dolarů za sprej.

 

Připojte se ke komunitě Kindle

Podle výzkumu z roku 2018, který proběhl mezi mladými lidmi žijícími ve Francii byl nejpoužívanějším zařízením ke čtení knih mobilní telefon (58 %). Na druhém místě byl notebook, na třetím tablet a čtvrté místo obsadily právě čtečky jako Kindle, Nook nebo Kobo. Takže ačkoli se spousta čtenářů e-knih uchýlila ke čtení na jejich tabletu či telefonu, spousta zůstala věrná svým čtečkám.

Na Redditu je dokonce komunita fanoušků knižních čteček Kindle, kde si členové vzájemně sdílejí, co zrovna čtou, přidávají fotografie z kaváren, kde zrovna čtou. V dnešní době má tato skupina celkem 202 000 aktivních členů a spousta jich jistě ještě přibyde.

 

 

Připravila: Karolína Farná